Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Egy osztálynyi anarchista tört be a görög parlamentbe

2017.07.26. 21:21

Egy görög anarchista szervezet, a Rubicon mintegy harminc tagja tört be szerdán a görög parlament épületébe, ahol éppen plenáris ülés tartottak, írja az MTI.

Az anarchisták két bebörtönzött fiatal, Irianna és Periklész, szabadon engedéséért tüntetett, illetve dobált röplapokat az oszlopcsarnokban. A tüntetőket kivezették, majd a rendőrség őrizetbe vette őket, később azonban a parlament elnökének kérésére szabadon engedték mindannyiukat.

A sajtóban csak a keresztnevükön emlegetett fiatalokat több éves börtönbüntetésre ítélték, miután egy baloldali terrorszervezet tevékenységében való részvétellel vádolták őket. Az ítéletet az igazságügyi miniszter, Sztavrosz Kontonisz kellemetlen meglepetésnek nevezte, a kormány szóvivője, Dimitrisz Canakopulosz pedig a görög igazságszolgáltatás fekete lapjának.

Irianna és Periklész ügye komoly tüntetéshullámot váltott ki Görögországban, a múlt héten, miután a bíróság elutasította Irianna szabadlábra helyezési kérelmét, kb. 200 maszkos anarchista pusztított Athén belvárosának legnépszerűbb bevásárlóutcájában, ahol mintegy 60 bolt kirakatát törték be.

Görögországban évek óta erős a szélsőbaloldali anarchista jelenlét, az ellenzék pedig azzal vádolja a kormányt, hogy nem tesz eleget annak érdekében, hogy megakadályozza az ehhez hasonló cselekményeket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?