Judit
2 °C
7 °C

Árvizeket okoz a heves esőzés Németországban, egy ember eltűnt

2017.07.26. 17:11

Az Alsó-Szászország tartományi Goslar járásban katasztrófariadót rendeltek el, miután a napok óta tartó heves esőzés miatt szerdán több településen árvíz keletkezett, egy ember pedig eltűnt – írja az MTI.

A 69 éves asszony a Wernigerode nevű Szász-Anhalt tartománybeli településen tűnt el, a helyi rendőrség szerint előfordulhat, hogy magával ragadta az áradat, ugyanis közvetlenül a megáradt Holtemme folyó mellett lakik. Itt egyébként még nagyobb katasztrófa is történhet, ha megtelik a település felett elhelyezkedő víztározó.

Az Alsó-Szászország tartományi Goslar járásban eközben katasztrófariadót rendeltek el, miután több patak és kisebb folyó kilépett medréből. A 40 ezres lélekszámú Goslar belvárosában helyenként több mint fél méter magasságú vízoszlop keletkezett, ami miatt a városrészt lezárták, egy szálloda vendégeit és egy idősotthon lakóit pedig kitelepítették. A térség több másik településén is hasonló a helyzet, a víz elárasztott pincéket és elöntött utakat, a mentési munkálatokban csaknem 1500 tűzoltó és katasztrófavédelmi szakember vesz részt.

Sok helyen akadozik a közlekedés, két vasútvonalat lezártak, a  völgyekben fekvő településeket pedig a hirtelen keletkező árvizek mellett  földcsuszamlások veszélye is fenyegeti. A hét eleje óta tartó rendkívül esős időjárás nemcsak a Harz hegységben fekvő járásban, hanem Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban és Berlinben is okozott gondokat.

Az országos meteorológiai szolgálat (DWD) adatai szerint a régióban nagyjából két nap alatt négyzetméterenként több mint 100 liter csapadék hullott, ami meghaladja a júliusi egész havi 70 literes átlagot, és a nyáron megszokott száraz, meleg idő csak a hét végén tér vissza.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?