Árpád
-2 °C
4 °C

A venezuelai kormány megpróbálja betiltani a tüntetéseket

2017.07.27. 23:32

A venezuelai vezetés bejelentette, hogy betiltja az olyan tüntetéseket, amik megzavarhatják, vagy befolyásolhatják a vasárnap tartott választást az alkotmányozó nemzetgyűlés felállításáról, írja a BBC. Néstor Reverol belügyminiszter azt mondta, 5-10 év börtönt is kaphat, aki megszegi a tiltást.

Venezuelában szinte naponta tüntetnek április eleje óta, az összecsapásokban pedig már több mint 100 ember halt meg. Szerdán és csütörtökön hárman vesztették életüket a demonstrációkkal összefüggésben. Az országban uralkodó kaotikus helyzetről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Az ellenzék szerdán és csütörtökön kétnapos általános sztrájkot hirdetett meg, ezt követné pénteken egy óriástüntetés az alkotmányozó nemzetgyűlés felállítása ellen. Az ellenzék a kormányzati tiltás ellenére is megtartja a tüntetést pénteken.

A venezuelaiaknak a felmérések szerint 70 százaléka elutasítja a vasárnapi választást. A választásokon az önkényuralmi törekvésekkel vádolt Nicolás Maduro elnök félre akarja tolni útjából a vele szembeszálló, ellenzéki többségű parlamentet. A kormány 230 ezer katonát mozgósít vasárnap.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?