Piroska
-11 °C
-2 °C

Németország figyelmeztette Trumpot az orosz szankciók miatt

2017.07.28. 14:48 Módosítva: 2017.07.28. 17:20

Elfogadhatatlan lenne, ha az Oroszország elleni újabb amerikai szankciók európai cégeket sújtanának - közölte pénteken Sigmar Gabriel német külügyminiszter.

Hangsúlyozta, hogy a német kormány nem fogadja el a szankciók "területen kívüli alkalmazását európai vállalkozások ellen". Tudja ezt Donald Trump amerikai elnök is, akinek "most el kell döntenie, hogyan tovább".

A szankciók politikája nem megfelelő és nem alkalmas eszköz "a nemzeti exportérdekek érvényesítéséhez és a hazai energiaszektor támogatásához" - tette hozzá a német diplomácia vezetője.

Sigmar Gabriel korábban azt nyilatkozta:

az újabb szankciók ügye valójában a cseppfolyósított amerikai földgáz európai értékesítéséről és az orosz földgáz kiszorításáról szól. 
A legfőbb cél a munkahelyek biztosítása az amerikai energiaszektorban.

Sigmar Gabriel közleményében kiemelte: helyes, hogy a kongresszus a törvényben arra kötelezte az elnököt, hogy konzultáljon az európai partnerekkel, mielőtt dönt az új büntetőintézkedések bevezetéséről.

A német külügyminiszter hozzátette, hogy "nem szabad elfelejteni, miről is van szó: a kelet-ukrajnai konfliktust akarjuk megoldani, és egyetértünk abban, hogy ehhez politikai nyomást kell kifejteni Moszkvára.

Következik Irán és Észak-Korea

A washingtoni kongresszusban csütörtökön ért véget a jogalkotási folyamat az Oroszország ellen az ukrajnai és szíriai tevékenysége, valamint az amerikai választási kampányban folytatott feltételezett tevékenysége miatt kivetendő új szankciók ügyében. Az esetleges büntetőintézkedések elsősorban az orosz energiaszektort sújthatják és európai vállalkozásokat is érinthetnek, a többi között az Északi Áramlat-2 földgázvezeték építése révén.

A képviselőház és a szenátus után Donald Trumphoz került az ügy, az elnöknek el kell döntenie, aláírja-e a törvényhozás mindkét házában politikai oldalakat átívelő egységben elfogadott jogszabálycsomagot, amely Irán és Észak-Korea ellen is újabb szankciókat irányoz elő.