Teréz
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Kiengedtek hét bebörtönzött újságírót Törökországban

2017.07.29. 13:48

Feltételes szabadlábra helyezték szombaton a török Cumhuriyet (Köztársaság) című kormánykritikus napilap hét újságíróját, akik ellen még folyik a terrorizmus vádjával indított per - írta az MTI. Must Kart karikaturista és hat másik újságíró társa hajnalban szabadult egy börtönből Isztambul külvárosában.

Kilenc hónapig voltak előzetes letartóztatásban.

Családjuk és támogatóik kitörő lelkesedéssel fogadták őket a börtön bejáratánál. Az újságírók öröme ugyanakkor nem teljes, mert négy másik társuk a rácsok mögött maradt.

A Cumhuriyet munkatársait azzal vádolják, hogy olyan fegyveres terrorszervezetek támogatói, mint a szakadár PKK, a 2016. júliusi katonai puccskísérletért felelőssé tett Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi mozgalma, illetve a Forradalmi Népi Felszabadítási Párt-Front (DHKP-C) nevű szélsőbaloldali csoport.

Az isztambuli főügyészség által készített vádirat szerint a Török Köztársaság 1923-as alapítása után egy évvel létrehozott Cumhuriyet a legutóbbi három évben, különösen pedig a 2016. júliusi puccskísérletet követően - egy időben a lap vezetésében történt változásokkal - az újság múltjával szögesen ellentétes irányt vett. A szöveg értelmében 2013-tól a gülenista mozgalom vette át az irányítást a lap felett, a 2015-től főszerkesztő Can Dündar vezetése alatt pedig az újság elfordult eredeti céljaitól és szellemiségétől.

Az ügyészség írásában úgy fogalmazott, hogy a lap a Törökország-ellenes terrorszervezetek védelmezőjévé és támogatójává vált, illetve olyan híreket és kommentárokat közölt, amelyek messze túlmutattak a sajtószabadság biztosította éles bírálaton, asszimetrikus háborút indítva és célba véve ezzel a köztársaság kormányát és Recep Tayyip Erdogan államfőt.