Bombázókat röptetett Trump Korea felett

2017.07.30. 08:20

Az Egyesült Államok két B-1B típusú stratégiai nehézbombázót reptetett át a Koreai-félsziget felett mintegy erődemonstrációként, válaszul az Észak-Korea által két napja, illetve július 3-án végrehajtott újabb ballisztikus rakétakísérletekre – írta az MTI az amerikai légierő közlése nyomán.

A csendes-óceáni Guam amerikai légitámaszpontjáról felszálló B-1B nehézbombázókhoz japán és dél-koreai harci repülőgépek is csatlakoztak a művelet során.

„Észak-Korea továbbra is a legközvetlenebb fenyegetést jelenti a régió stabilitására nézve” –hangsúlyozta a nyilatkozatban Terrence J. O,Shaughnessy tábornok, a csendes-óceáni amerikai légierők parancsnoka. „Ha parancsot kapunk rá, készek vagyunk gyors, halálos és megsemmisítő erővel válaszolni az általunk kiválasztott időpontban és helyen” – tette hozzá az amerikai tábornok.

Trump unja a kínai szöveget

Csalódott vagyok Kína miatt...SEMMIT sem tesznek értünk Észak-Koreában, csak beszélnek. Ez nem mehet így tovább. Kína könnyedén megoldhatná a problémát” – fakadt ki Egyesült Államok elnöke kedvenc platformján. A CNN által idézett twitteres bejegyzés előzménye nem csak Észak-Korea pénteki rakétatesztje volt, hanem egy nem sokkal korábbi rakétakilövés is, amelyekből úgy tűnik, a minden bizonnyal atomfegyverrel is rendelkező, zárt kommunista rezsimben élő ország Alaszka partjait is képes elérni fegyvereivel.

Egy B-1B az Amerikai Légierő Bázisán, Guamban
Egy B-1B az Amerikai Légierő Bázisán, Guamban
Fotó: Jacob Skovo

Az elnök szerint az Egyesül Államok korábbi ostoba vezetői megengedték, hogy Kína évente több száz milliárd dolláros kereskedelmet folytasson a világban – bár az nem derült ki, miként kellett volna az 1,3 milliárd lakosú ország világkereskedelmi tevékenységét megállítani Trump szerint, akinek családi érdekeltsége maga is folytatott termelést.

Kína visszautasította, hogy passzívan szemlélné a helyzetet. A pekingi külügyminisztérium szerint minden eszközzel igyekszik betartatni Észak-Koreával az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, amely szerint Phenjan nem folytathat ballisztikus rakétákkal kísérletet, miután a gyanú szerint azzal nukleáris fegyverek célba juttatásához igyekszik kifejleszteni saját technológiáját.  • Hírek
  • Hírek