Sámuel, Hajna
18 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Trump kleptokráciává változtatja az Egyesült Államokat

2017.07.31. 11:43

Az amerikai kormány etikai hivatalának nemrég lemondott vezetője, Walter Shaub szerint félő, hogy Donald Trump különböző üzleti érdekei miatt egyre inkább kleptokráciának tűnik majd az Egyesült Államok. A volt etikai vezető a Guardiannek nyilatkozott már az is baj, hogy egyáltalán felmerül a kérdés, hogy Trump nyerészkedik-e az elnökségén, mert már ez is a korrupció látszatát kelti, a politikában pedig minden a látszaton múlik. 

Shaub szerint például borzalmasan ciki és aggasztó, hogy Trump nyitott egy szállodát a Fehér Ház és a Kongresszus épülete között, amelyben rendszeresen szállnak meg külföldi delegációk, ahol az elnök rendszeresen ebédel, és ami még mindig a tulajdonában van. Ráadásul az úgynevezett Old Post épületet Trump cége az amerikai kormánytól bérelte 60 évre, vagyis most gyakorlatilag Trump a saját szállodájának adja ki az épületet. Az pedig, hogy egy éppen regnáló amerikai elnök cége az állammal üzletel, hallatlan és végtelenül problémás a lemondott etikai biztos szerint. 

Trumpnak és családjának emellett még rengeteg érdekeltsége van otthon és külföldön is, amelyeket természetesen befolyásol az Egyesült Államok politikája, Trump pedig csak annyira távolodott el az üzleteitől, hogy azok vezetését a fiaira bízta. Mindezzel az a baj, mondja Shaub, hogy nem lehet eldönteni, hogy az elnök a saját üzleteit, vagy az Egyesült Államok politikai érdekeit veszi figyelembe a döntéseinél. 

Mindenképpen veszélyes, ha az emberek kleptokráciaként kezdenek hivatkozni az Egyesült Államokra. Ezt a szót az emberek Oroszországgal kapcsolatban szokták emlegetni, akár indokolt, akár nem, és minket is az fenyeget, hogy ránk ragad ez a bélyeg. Amerika ennél többre érdemes.

Shaub július elején mondott le a tisztségéről, több mint fél évvel azelőtt, hogy az ötéves mandátuma lejárt volna. Lemondó levelében arról leckéztette ki az elnököt, hogy a közfeladat feltátelezi a közbizalmat, finoman utalva arra, hogy Trump ez utóbbival nem igazán bír.