Salamon
10 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Hadihajókkal megy líbiai vizekre a migránsok ellen Olaszország

000 8T4G5
2017.08.01. 16:24

Az olasz fegyveres erők több mint félezer katonája szolgál azon a két hadihajón, amely Líbia felségvizeire készül az innen induló embercsempészet megakadályozására, illetve a migrációs hullám megfékezésére, közölte az MTI. A haditengerészeti egységek támadás esetén tüzet is nyithatnak - mondta Roberta Pinotti olasz védelmi miniszter kedden a római parlament védelmi bizottsága előtt. (Az olaszok nehéz helyzetéről itt írtunk hosszabban.)

Roberta Pinotti a bizottság előtti beszámolójában hangsúlyozta, hogy az olasz haditengerészet "líbiai missziójában" résztvevő két hadihajó eddig a 2015 márciusától a Földközi-tengeren operatív Mare Sicuro (Biztonságos Tenger) elnevezésű olasz műveletben szolgált. Tehát korábban is tengeri ellenőrzési tevékenységet végeztek a Líbia és Olaszország közötti tengerszakaszon. Újdonságot az jelent, hogy a két olasz hadihajó líbiai felségvizeken folytatja majd munkáját. 

Az olasz védelmi miniszter hozzátette, hogy technikai-logisztikai misszióról van szó, amellyel az olasz haditengerészet a líbiai parti őrség munkáját segíti az embercsempészet megakadályozására, illetve a migrációs hullám megfékezésére. Az olasz haditengerészeti egységek semmilyen módon nem sértik meg Líbia szuverenitását, az olasz hadihajók a líbiai hatóságok igényei szerint végzik munkájukat a két ország közötti együttműködés jegyében - jelentette ki Roberta Pinotti. 

A két olasz hadihajón összesen 700 olasz katona szolgálhat. A misszió nem jelent többlet kiadást, mivel a két egységet a Mare Sicuro keretéből irányítják át a líbiai partokhoz. 

Roberta Pinotti kijelentette, hogy az olasz hadiegységeknek joga van az önvédelemhez, vagyis ha tüzet nyitnak rájuk, válaszolhatnak. Az olasz védelmi tárca vezetője kizárta, hogy az olasz vagy bármilyen más haditengerészet hajóblokádot állíthat Líbia partjainál az embercsempészek hajóinak feltartóztatására, mivel ez Roberta Pinotti szerint "ellenséges" lépésnek számítana Líbiával szemben. 

Az olasz szenátus és képviselőház külügyi bizottságában felszólaló Angelino Alfano olasz külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az Olaszországba érkező migránsok 96 százaléka Líbiából indul el. Kijelentette, hogy az olasz haditengerészet közreműködését az ENSZ elismerte líbiai nemzeti egységkormányt vezető Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök levélben kérte Rómától. A levelet nem hozzák nyilvánosságra, kizárólag az olasz parlament nemzetbiztonsági bizottsága tagjai láthatják. 

Angelino Alfano elmondta,

ez az első alkalom, hogy Líbia elfogadja egy másik állam segítségét az embercsempész szervezetekkel szembeni tengeri fellépésben.

Az olasz külügyminiszter kijelentette, hogy erre az 2015 őszén az embercsempészekkel szemben indított Sophia európai művelet volt hivatott, amelytől több eredményt vártak. 

Hozzátette, hogy Olaszország egyedül azonban kevés, nemzetközi fellépésre van szükség. Alfano bejelentette, hogy Ghassam Salamé az ENSZ új líbiai biztosa első külföldi látogatása Rómában lesz augusztus 8-án. 

Az olasz külügyminiszter és védelmi miniszter tájékoztatása után az illetékes parlamenti bizottságok szavaznak, majd szerdán a római parlament két háza voksol a líbiai misszióról. 

A bizottsági vita során az ellenzéki pártok többször is azt kérdezték, hogy az olasz hadihajók által "elfogott" vagy mentett hajókon tartózkodó migránsokat, hova szállítják tovább, őket is Olaszországba hozzák vagy Líbia visszafogadja őket. Roberta Pinotti hangsúlyozta, hogy ezt részletesen egyeztetik a líbiai kormánnyal attól függően, a tengeren hol találnak rá a migránscsoportokra. 

Kiborult a rebellis migránsmentőkre

Törvényen kívülinek nevezte a Földközi-tengeri embermentést szabályozó magatartási kódexet elutasító nem kormányzati szervezeteket (NGO) Marco Minniti olasz belügyminiszter egy keddi interjúban, hangsúlyozva, hogy ezeknek az NGO-knak számolniuk kell a következményekkel. 

Marco Minniti a Corriere della Sera olasz napilapnak azt mondta: "Nyilvánvalóan nem engedhetjük meg külföldi szervezeteknek, hogy ne alkalmazkodjanak a kormányunk által hozott és az Európai Unió által engedélyezett döntésekhez" - jelentette ki az olasz belügyi tárca vezetője. Hozzátette: az olasz hatóságok nem akadályozzák meg, hogy a magatartási kódexet elutasító NGO-k kikössenek az olaszországi kikötőkben, de az elutasításnak "következményei lesznek", például az NGO-hajók ellenőrzésének szigorításával.  

A miniszter arra utalt, hogy a következő napokban az olasz pénzügyőrség ellenőrzésnek veti alá a külföldi NGO-k olaszországi kikötőkbe érkező és onnan újraindulni akaró hajóit, mégpedig ezek biztonsági átvizsgálásával, valamint a hajókon dolgozó legénység tüzetes ellenőrzésével. Ez esetleges szabálytalanságokra vethet fényt, és visszatarthatja a hajókat. Az olasz belügyi tárca hangsúlyozta, hogy nem "bosszúról" van szó, de mindez "elkerülhetetlen következménye" annak, hogy egyes NGO-k nem akarják átláthatóvá tenni munkájukat, ahogyan ezt az olasz kormány szorgalmazta.     

A római kormány magatartási kódexe a Líbia és Olaszország partjai között embermentést végző NGO-k munkáját kívánja szabályozni. Ezek többségében nem Olaszországban bejegyzett, de a migránsokat kivétel nélkül a dél-olaszországi partokra szállító szervezetek. 

Az olasz kormány azért dolgozta ki a kódexet, mert úgy véli, hogy a segélyszervezetek akarva-akaratlanul az embercsempészek tevékenységét segítik. Az új szabályok értelmében a civil szervezetek hajóinak maguknak kell biztonságos kikötőbe vinniük a kimentett embereket, nem adhatják át őket uniós járőrhajóknak. A magatartási kódex értelmében a segélyszervezetek nem hajózhatnak be Líbia területi vizeire, semmilyen módon, még fényjelekkel sem jelezhetnek a tengeren haladó hajóknak, és folyamatosan nyomon követhetőnek kell lenniük. Ezen kívül az olasz kormány minden egyes NGO-hajóra egy-egy olasz rendőrt vagy katonát kíván helyezni az embercsempészek elleni fellépésre.  

A kódexre eddig a máltai székhelyű Moas és a Save the Children mondott igent. A spanyol Proactiva Open Arms mérlegeli a csatlakozást. Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) elutasította, hogy aláírja a mentés szabályait szigorító javaslatokat, amelyek a szervezet szerint lassítják a mentést. Az Msf nemet mondott arra is, hogy fegyveres legyen a hajóin.  A német Jugend Rettet (Mentő Fiatalság), Sea-Watch és Sea-Eye és a francia SOS Méditerranée "tartózkodott" a kódex aláírásakor.

Renato Brunetta a Hajrá Olaszország (FI) olasz ellenzéki párt képviselőházi frakcióvezetője szerint aki nem írja alá a kódexet, "törvényen kívüli". Brunetta úgy vélte, az az NGO, amely nem akar olasz katonát látni a hajóján, "valamit el akar titkolni". Maurizio Gasparri a FI szenátora szerint az "arrogáns" NGO-kkal szemben szigorú válaszra van szükség.     Roberto Calderoli az Északi Liga politikusa, a római szenátus alelnöke szerint a kódexet elutasító NGO-kat ki kell zárni az olaszországi kikötőkből. Ha mégis olasz vizekre lépnek, illegális bevándorlás és embercsempészet bűncselekményét követik el, hajóikat el kell kobozni - hangoztatta Calderoli. Luigi Di Maio az Öt Csillag Mozgalom (M5S) képviselőházi alelnöke szerint azonnal le kell állítani az olaszországi partok felé tartó migrációs áradatot. Di Maio blogbejegyzésben azt írta, a nemzeti határok védelme (az embercsempészek gerjesztette migrációval szemben) nem számíthat szégyennek, mivel ezt a józan ész diktálja.   

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint az utóbbi napokban ismét csökkent a migráció mértéke: az év eleje óta több mint 95 ezren érkeztek Olaszországba, ami megfelel a tavaly január és augusztus között érkezettek számának.