Nárcisz
7 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Bombázással fenyegetik az embercsempészek ellen küldött olasz hadihajókat

000 QL1X4
2017.08.03. 11:15

Engedély nélküli beavatkozásnak nevezte az olasz haditengerészet líbiai misszióját Halifa Haftár tábornok, a Líbia keleti felét uraló erők vezetője a Corriere della Sera című olasz napilap szerdai számában megjelent nyilatkozatában, megerősítve, hogy készek a líbiai területi vizekre lépő olasz hajók bombázására.

Korábban a dubaji székhelyű al-Arabíja hírtelevízió jelentette, hogy Halifa Haftár kész megtámadni az olasz hadihajókat. Ezt az olasz kormány megalapozatlan információnak nevezte, Halifa Haftár azonban a Corrierének megismételte támadási szándékát.

A napilap szerint Haftár tábornok nem rendelkezik olyan hadihajókkal, amelyek az olasz egységeket meg tudnák támadni, légiereje azonban képes erre.

Az olasz fegyveres erők több mint félezer katonája szolgál azon a két hadihajón, amely technikai-logisztikai segítséget nyújt majd a líbiai parti őrségnek az embercsempészet megakadályozásában, illetve a migrációs hullám megfékezésében. Az egyik olasz hajó, a Comandante Borsini már líbiai vizekre lépett. (Az olaszok nehéz helyzetéről itt írtunk hosszabban.)

Az olasz kormány hangsúlyozta, hogy az olasz haditengerészet közreműködését az ENSZ által elismert líbiai nemzeti egységkormányt vezető Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök levélben kérte Rómától. Az olasz védelmi miniszter azt mondta, az odaküldött hajóknak és legénységüknek joga van az önvédelemhez, vagyis ha tüzet nyitnak rájuk, válaszolhatnak.

Líbiában két párhuzamos kormányzat küzd az ország minél nagyobb részének ellenőrzéséért. Az ország nyugati részét a nemzetközileg elismert nemzeti egységkormánynak nevezett kabinet irányítja Tripoliból, Líbia keleti részén viszont egy el nem ismert kormányzat gyakorolja a hatalmat, melynek meghatározó alakja a 73 éves Haftár tábornok.

Ezzel egy időben két szicíliai halászhajót támadás ért a Tunézia és Líbia közötti nemzetközi tengerszakaszon. Az olasz légvédelem sietett a halászhajók segítségére, és elzavarta a támadó hajókat. Azt nem tudni, melyik ország hajói támadtak.

(Borítókép: Afrikai menekültek a egy olasz mentőhajó fedélzetén Salerno kikötőjében, 2017. július 14-én. Fotó: AFP/Carlo Hermann)