Elza
-4 °C
4 °C

Felmentették az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács hírszerzési igazgatóját

2017.08.03. 06:23 Módosítva: 2017.08.03. 06:24

Felmentették Washingtonban a amerikai Nemzetbiztonsági Tanács hírszerzési igazgatóját, Ezra Cohen-Watnickot. Elemzők szerint a döntés a Fehér Házban zajló személyi átalakítások része. Ezra Cohen-Watnicknak már a kinevezését is kifogásolták a hírszerző szervezetek vezetői, és Herbert McMaster nemzetbiztonsági főtanácsadó márciusban már tett lépéseket az elmozdítása érdekében, írja az MTI.

A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) elemzői ugyanis folyamatosan panaszkodtak a munkájára. Cohen-Watnick azonban segítséget kért és kapott Jared Kushnertől, Donald Trump vejétől és tanácsadójától - akihez sajtóhírek szerint szoros és bensőséges barátság fűzi- valamint Steve Bannontól, az elnök stratégiai főtanácsadójától.

Egyelőre nem került nyilvánosságra, hogy mi volt a leváltás közvetlen oka, mindenesetre a Fehér Ház a szerda esti órákban közleményben tudatta a döntést. "McMaster tábornok nagyra becsüli a Nemzetbiztonsági Tanács hírszerzési igazgatóságának Ezra Cohen-Watnick vezetése alatt végzett munkáját" - olvasható a közleményben, amely leszögezte: a nemzetbiztonsági tanácsadó úgy döntött, hogy "másféle tapasztalatok pillanatnyilag jobban szolgálják a munka előrehaladását".

A 31 éves Cohen-Watnickot még Donald Trump első és pár hét után lemondásra késztetett nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael Flynn vitte a Fehér Házba. McMaster tábornok azonban, amióta átvette a Nemzetbiztonsági Tanács irányítását, fokozatosan kiszorította Flynn volt munkatársait. Hat munkatárstól vált meg, utolsóként Ezra Cohen-Watnicktól.

Cohen-Watnick elmozdítása két nappal az új kabinetfőnök, John Kelly beiktatása után történt, s elemzők megjegyezték, hogy az új kabinetfőnöknek - aki hírek szerint gyorsan és hatékonyan vette át a kaotikusnak ítélt helyzet irányítását - szintén szerepe lehetett a Nemzetbiztonsági Tanácsot érintő személyi változásban.