Orsolya
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Már a főügyész is vizsgálja a venezuelai szavazást

2017.08.03. 09:11

Luisa Ortega Díaz venezuelai főállamügyész tömeges választási csalás gyanújával vizsgálatot indított a kormány és a választási hatóságok ellen. „Két államügyész vizsgálódik az alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztásakor elkövetett csalások ügyében a Smartmatic cég segítségével" – jelentette be.

A Smartmatic venezuelai tulajdonú, londoni székhelyű nemzetközi vállalat, amely elektronikus választási rendszerek és egyéb, a kormányzati munkát segítő programok fejlesztésével foglalkozik. Vezérigazgatója, Antonio Mugica korábban azt állította: bizonyítottan manipulálták a vasárnapi választások végeredményét, a szavazók száma pedig valószínűleg sokkal alacsonyabb volt a választási bizottság által megadottnál.

A múlt hét végén vitatott körülmények között megválasztott alkotmányozó gyűlés csütörtök helyett pénteken tartja alakuló ülését. Az Egyesült Államok által diktátornak bélyegzett Nicolás Maduro venezuelai elnök szerint azért van szükség a halasztásra, hogy az alakuló ülést „rendben, békében és nyugalomban" lehessen megszervezni. Az ellenzék tiltakozást hirdetett a gyűlés ülésének idejére.

Az alkotmányozó gyűlésnek az elnök szinte korlátlan hatalmat szán az ország alkotmányának újraszövegezéséhez. A testület tagjait vasárnap választották meg, de az ellenzék bojkottálta a voksolást, mert szerintük Maduro egyetlen célja az, hogy bebetonozza saját hatalmát és elkerülje, hogy jövőre elnökválasztást kelljen tartani, melyen nagy valószínűséggel megbukna, mert egy felmérés szerint a venezuelaiak 80 százaléka azt szeretné, hogy távozzon az ország éléről.

Diosdado Cabello, a kormánypárt elnöke a szavazás után rekordrészvételről beszélt, szerintük 41,5 százalék ment el vasárnap, írja a BBC. Az ellenzék viszont állítja, hogy mindenhol voltak megfigyelőik, és szerintük 88 százalék távol maradt a voksolástól. A szavazás visszásságairól és a Venezuelában kialakult súlyos helyzetről itt írtunk bővebben>>>