Vendel
4 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Az Iszlám Állam utasítására akartak repülőgépet robbantani Ausztráliában

2017.08.04. 09:13

Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet utasítására egy utasszállító repülőgép felrobbantására és gáztámadásra készült két férfi, akit további két társukkal a minap vettek őrizetbe Sydneyben - közölte pénteken Micheal Phelan ausztrál helyettes rendőrfőkapitány.

Mindkettejük ellen vádat emeltek, elmarasztaló ítélet esetén életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélhetik őket.

Phelan szerint az összeesküvők - a 49 éves Khaled Khayat és a 32 éves Mahmoud Khayat - azt tervezték, hogy felrobbantják az Etihad légitársaság Sydneyből Abu-Dzabiba tartó járatát, illetve gáztámadást hajtanak végre rendkívül mérgező gázzal, kén-hidrogénnel.

A pokolgép alkatrészeit és a katonai minőségű robbanóanyagot egy légi teherszállítmánnyal juttatta el hozzájuk Törökországból az Iszlám Állam egyik parancsnoka. Phelan szerint aggodalomra ad okot, hogy ezt észrevétlenül meg tudta tenni.

A pokolgépet az IÁ egyik robbantási szakértőjének utasításai alapján rakták össze. A szerkezetet húsdarálónak álcázták, és Khaled Khayat a sydneyi repülőtérre vitte július 15-én, hogy a mit sem sejtő fivére felvigye a gép fedélzetére. Végül azonban a férfi valami oknál fogva mégsem adta oda a testvérének a csomagot, és távozott a repülőtérről a pokolgéppel együtt.

A meghiúsult kísérlet után a két vádlott megpróbált házilag vegyi fegyvert készíteni. Erősen mérgező kén-hidrogént akartak bevetni, de még nem választottak helyszínt, bár kaptak ehhez is ötleteket az IÁ-tól. 

Phelan szerint az összeesküvés az Iszlám Állam sugallatára és irányítása alatt zajlott, s ez volt az egyik egyik legszövevényesebb összeesküvés, amelyet Ausztráliában lepleztek le.

Az ausztrál hatóságoknak azonban fogalmuk sem volt a készülő terrortámadásokról, amíg a múlt szerdán nem kaptak információkat róla egy külföldi hírszerző szolgálattól. A rendőrség szombaton razziákat tartott Sydney több pontján, és őrizetbe vett négy embert, valamint megtalálta a pokolgépet is. Az egyik személyt elengedték, kettő ellen vádat emeltek, míg a negyediket egyelőre vádemelés nélkül tartják fogva a terrorellenes törvénnyel összhangban.