Dömötör
10 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Megtriplázódott a Spanyolországba érkező migránsok száma

000 RG0T4
2017.08.11. 10:43

Eddig háromszor annyi migráns érkezett Spanyolországba idén az előző év azonos időszakához képest – írja a BBC a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai alapján. Az IOM számításai szerint viszont összességében az előző évihez képest 60 százalékkal visszaesett az Európába érkező migránsok száma.

Idén eddig 11 849-an érkeztek, a teljes tavalyi szám 13 246 volt. A tengeren át eddig 8385 migráns érkezett az országba. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha ez a tempó egész évben kitart, akkor Spanyolország lesz az új Görögország, ahová tavaly 11 713-an érkeztek.

A változás oka az lehet, hogy a migránsok biztonságosabbnak találják a Spanyolország felé vezető útvonalat, mint a görög irányt. A Spanyolország felé tartók nagy része nyugat-afrikai országokból – Szenegálból, Gambiából, Guineaból, Elefántcsontpartról – indul útnak. Az éppen bekeményítőOlaszországba viszont még mindig jóval többen érkeznek: szerdáig 96 861-en.

Az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet szerint a spanyol fogadóállomások már most túlterheltek, és nem képesek ellátni az új érkezőket.