Orsolya
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Ledöntöttek egy konföderációs szobrot Észak-Karolinában

2017.08.15. 22:16

Nem csillapodnak az indulatok az Egyesült Államokban a szombaton a virginiai Charlottesville-ben történt atrocitások után. Észak-Karolinában helyi idős szerint hétfő este konföderációs szobrot döntöttek le.

Közben Donald Trump ipari tanácsadó testületéből újabb három tanácsadó mondott le. Kenneth Frazier, a Merck gyógyszergyár elnök-vezérigazgatójának hétfői lemondása után kedden lemondott az elnöki ipari tanácsadó testületből további három gazdasági vezető: Brian Krzanich az Intel elnök-vezérigazgatója, Kevin Plank a sportszereket gyártó Under Armour igazgatója és az Amerikai Iparosok Szövetségének vezetője, Scott Paul, írta az MTI.

Mind Donald Trumpnak a Charlottesville-ben történtekre adott, általuk bírált reakciójára hivatkoztak. Twitter-bejegyzésében az elnök azzal reagált a gazdasági szakemberek távozására, hogy könnyen helyettesítheti őket. "Sokakat tudok helyettük" - írta. Trump hétfőn a Merck vezetőjének távozását sem hagyta szó nélkül. "Most legalább lesz ideje a gyógyszerárak letörésével foglalkozni" - írta.

Az elnök hétfőn este Washingtonból a New York-i Trump-toronyba utazott. A manhattani épület előtt tüntetők várták, akik azt skandálták: New York gyűlöli őt. A tüntetések kedden is folyatódtak, az Ötödik sugárúton lévő felhőkarcolónál összegyűltek táblákat tartottak a magasba, rajtuk a felirat: "szégyen!" és "állítsuk le a gyűlöletet, állítsuk le a hazugságokat!"

Kedden a képviselőház négy kisebbségi csoportja közös levelet írt Donald Trumpnak, és arra szólította fel őt, hogy mozdítsa el hivatalából három tanácsadóját: Steve Bannont, Stephen Millert és Gorka Sebestyént. Szerintük ugyanis a tanácsadók jelenléte a Fehér Házban "bátorítja a fehér felsőbbrendűséget hirdetők mozgalmát".