Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Salah Abdeslamot Belgiumban is bíróság elé állítják gyilkossági kísérlet miatt

2017.08.17. 15:11

Gyilkossági kísérlet miatt bíróság elé kell állnia Belgiumban a 2015. november 13-i párizsi merényletek feltételezett egyik főszervezőjének, a Franciaországban őrizetben tartott Salah Abdeslamnak, aki a vádak szerint tavaly rátámadt a rendőrökre egy brüsszeli házkutatás során, jelentette be a belga szövetségi ügyészség.

A rendőrség tavaly márciusban, még a brüsszeli robbantások előtt házkutatást tartott a belga főváros Forest nevű kerületében egy lakásban, amely – mint később kiderült – a párizsi terrortámadások óta szökésben lévő Abdeslam búvóhelyéül szolgált. Társaival tüzet nyitottak a rendőrökre, akik a lakásban tartózkodó három férfi közül egyet agyonlőttek. Kettőnek, köztük Abdeslamnak viszont sikerült elmenekülnie a háztetőkön át. A lövöldözésben több rendőr is megsebesült. A szökevényeket néhány nappal később elfogták.

Az ügyben Abdeslam és társa, Soufien Ayari ellen gyilkossági kísérlet és tiltott fegyvertartás miatt indult eljárás Belgiumban. A vádhatóság csütörtöki tájékoztatása szerint a tárgyalás időpontját még nem tűzték ki, és az sem biztos, hogy azon Salah Abdeslam személyesen jelen lesz.

A francia fővárosban 2015. november 13-án hét helyszínen követtek el merényleteket, amelyekben 130 ember vesztette életét. A párizsi terrortámadások elkövetői közül többen is Brüsszelben éltek korábban.