Minden, amit a két spanyol merényletről tudni lehet

jkhlkjh
2017.08.18. 06:07 Módosítva: 2017.08.18. 16:51
  • Összesen 14 ember meghalt, és 130 megsérült két spanyolországi merényletben
  • Barcelonában egy kisbusz a tömegbe hajtott egy népszerű sétálóutcán, ott 13  áldozat volt, több mint százan megsérültek. Egy magyar nő könnyebben sérült
  • A merénylő után tart a hajtóvadászat. A feltételezések szerint az elkövető egy alig 18 éves marokkói spanyol fiú, Moussa Oukabir
  • Péntek hajnalban hasonló támadás volt Barcelonától száz kilométerre, Cambrilsban, ott hét ember megsérült, egyikük később meghalt
  • Az öt támadót lelőtték, és a rendőrség azt sem zárja ki, hogy köztük volt a barcelonai sofőr is
  • A rendőrség szerint a csoport egy Barcelonától 200 km-re lévő alcenari házban tervezhette a támadásokat, de ez szerdán berobbant
  • Már összesen négy embert vettek őrizetbe a barcelonai és cambrilsi támadásokkal összefüggésben, nekik nem voltak terrorista kapcsolataik korábban

Néhány órával a barcelonai merénylet után újabbat hajtottak végre a terroristák a katalán fővárostól száz kilométerre fekvő Cambrilsban. Öt férfi hajtott egy Audi A3 autóval gyalogosok közé, hét embert – köztük egy rendőrt –  megsebesítettek. Az egyik válságos állapotú sérült péntek délután életét vesztette.

A merényletkor a támadók autója felborult, a rendőrség tüzet nyitott rájuk, amikor kimásztak a kocsiból – írta a BBC. A helyszínen négy terrorista halt meg, az ötödik később halt bele sérüléseibe – írta a Sky News. A féri még megpróbált késsel megsebesíteni néhány járókelőt.

A korábbi hírek szerint a támadókon öngyilkos mellény is volt, így a merénylet sokkal több áldozatot is szedhetett volna, ha sikerül működésbe hozniuk a bombákat. Később kiderült, hogy a mellényekben nem volt robbanószer. A kamumellény értelme, hogy a robbanástól tartva a rendőrség óvakodik attól, hogy messziről kilője a merénylőt, aki a tömegben is könnyebben kelt pánikot. 

Terrorfészek lehetett Alcanarban

A robbanószerek megerősítik a gyanút, hogy valóban nem gázrobbanás történt a Barcelonától kétszáz kilométerre fekvő Alcanarban, hanem azért robbanhatott fel két épület csütörtökön, mert ott terroristák robbanószereket gyártottak. Ott egy ember vesztette életét. Alcanar kétszáz kilométerre van Barcelonától, félúton van Cambrils, a második terrortámadás helyszíne.

A barcelonai merénylet végrehajtóját nem fogták el.

Kit gyanúsítanak?

A barcelonai merénylet után két embert fogtak el a rendőrök, egyiküket Alcanarban, a másikat Ripollban. Az egyik férfi az észak-afrikai spanyol enklávéban, Melillában, a másikuk Marokkóban született. Egyelőre úgy tűnik, egyikük sem vezette a kisbuszt, amelyben egy spanyol személyi igazolványt találtak, Driss Oukabir nevére kiállítva.

Őt fogták el Ripollban, de állítólag maga a 28 éves férfi jelentkezett a körözés kiadása után a rendőrségen, azt állítva, hogy nincs köze a merénylethez. Elmondása szerint személyijét az öccse vihette el.

A főgyanúsított Moussa Oukabir, aki még be sem töltötte a 18-at.

A fiút még keresik a hatóságok. A rendőrség péntek délután azonban azt sem zárta ki, hogy a cambrilsban megölt öt támadó egyike volt a barcelonai gázoló is.

A barcelonai merénylettel gyanúsított férfi teljes neve: Moussa Oukabir Soprano. Korábban nem volt a hatóság látókörében. Sajtóinformációk szerint nem Ripollban, hanem Barcelonában él. Az, hogy szélsőséges nézeteket vallott, korábbi megnyilvánulásaiból is kiderül. Két évvel ezelőtt az egyik közösségi oldalon írt kommentjében az állt, hogy megölné a hitetleneket, amikor pedig valaki azt kérdezte, hogy hol nem élne semmiképpen, akkor azt válaszolta: a Vatikánban. A rendőrség gyanúja szerint Moussa Oukabir egy 12 fős terrorista sejtnek a a tagja.

Az El País szerint nem zárják ki a nyomozók, hogy Moussa Oukabir rabolt el egy autót, és hajtott át egy rendőrségi ellenőrző ponton csütörtök este. Az autót néhány kilométerre találták meg, benne egy leszúrt férfi holttestével. A feltételezések szerint ő volt az autó tulajdonosa.

 Arendőrök kezdetben nem voltak biztosak benne, hogy ez az eset kapcsolódik-e a másik két támadáshoz, de azóta már változott a helyzet. Elképzelhető hogy ezt az autót is gyalogosok elleni merénylethez használták volna fel, hasonlóan a berlini  merénylethez , amikor a támadáshoz felhasznált kamiont a megölt lengyel sofőrrel együtt vetette be a terrorista. 

A két letartóztatott, köztük Driss Oukabir korábban a hatóságok információi szerint nem volt érintett terrorcselekmények előkészítésében. Péntek reggel egy harmadik gyanúsítottat is elfogtak Ripollban, majd délután őrizetbe vettek egy negyedik embert is.

Mi történt a La Ramblán?

Csütörtök délután egy kisbusz hajtott a tömegbe Barcelona központjában, a turisták között népszerű La Ramblán. Az autó fél kilométeren át hajtott a gyalogosok között, a merényletnek

13 halálos áldozata és több mint száz sérültje van, több mint negyven ember állapota súlyos.

A 14., Cambrilsban meghalt áldozatról péntek délben számoltak be, a két támadásban összesen 130-an sebesültek meg.

Egy magyar nő is könnyebben megsérült a merényletben – közölte Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese pénteken. Összesen 34 különböző ország állampolgárai vannak az áldozatok és a sérültek között.

Ezt tudjuk az áldozatokról>>>

Miután a kisbusz egy oszlopnak ütközött, a merénylő elmenekült a helyszínről. A beszámolók ellentmondásosak, volt olyan szemtanú, aki arról számolt be, hogy két férfi szállt ki a kocsiból, mások szerint csak egy ember hajtotta végre a támadást, amelyet az Iszlám Állam vállalt magára.

Ezt mondták a szemtanúk>>>

A második merényletet egyelőre nem vállalta a terrorszervezet, de az összefüggés nyilvánvaló, erről a spanyol belügyminiszter is beszélt.

Egy terrorista sejt tervezte a támadásokat?

Információk szerint a támadást egy 12 fős terrorista sejt tervezte. Ebből ötöt likvidálhattak Cambrilsban, a hatodik a barcelonai merénylettel gyanúsított Moussa Oukabir, a hat másikról nem érkezett információ.

A rendőrség Madridban és Baszkföld központjában, Bilbaóban is növelte a rendőri jelenlétet a város forgalmas pontjain.

Spanyolországban háromnapos gyászt hirdettek, a La Ramblán egy perces néma csenddel emlékeztek meg az áldozatokról.

A Sky News felfigyelt rá, hogy a 2001. szeptember 11-i merénylet egyik elkövetője a WTC elleni repülőgépes támadás tervezésekor egy társával együtt Cambrilsban találkozott az al-Kaida egyik képviselőjével.

Az El Periodico arról írt, hogy a CIA két hónapja már felhívta a figyelmet arra, hogy a La Ramblán terrortámadás lehet.

A lap beszámolt egy, az Iszlám Államhoz kötődő, július 30-i twitteres bejegyzésről, amely az „al-Andalusz elleni háború” megindításáról, a terület visszaszerzéséről szól. Al-Andalusz az Ibériai-félszigetnek azt a részét jelenti, amelyet a 8. századtól gyors ütemben az arab hódítók kezére került. A félszigetről a fokozatosan visszaszoruló arabokat 15. század végén űzték ki végleg.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport