Meghalt Arthur J. Finkelstein, Orbán amerikai kampánytanácsadója

2017.08.19. 19:24

Súlyos betegség után 72 éves korában elhunyt Arthur J. Finkelstein amerikai kampánytanácsadó, aki a kétezres évek végétől Magyarországon a Fidesz több kampányát is győzelemre segítette. A halálhírről a Washington Post számolt be, a család közleménye szerint áttétes tüdőrákja volt. “Keményen küzdött, de ezt a kampányt nem tudta megnyerni”, írják róla.

1
Fotó: cevroinstitut.cz

Orbán Viktor korábban „nagyon kiváló és elismert″ szakembernek nevezte Finkelsteint, aki elsősorban a negatív, az ellenfelet lejárató kampánytechnikák mestereként volt. Az amerikai kampányszakember betegsége januárban lett nyilvános, egyik tanítványa hosszú, nekrológnak is beillő méltatást írt róla.

Miközben a kampányguru előszeretettel játszott rá a jobboldali választók homofób vagy éppen rasszista – sőt, olykor antiszemita – érzelmeire, ő maga vállaltan meleg volt, 2004-ben egy férfival kötött házasságot és két lányt neveltek fel. Egy 1996-os New York Times cikkben Finkelsteinről azt írták, olyan törvényhozóknak adja el a tehetségét, akik törvényen kívül helyeznék saját családjának a létezését is. A Washington Post nekrológja szerint politikai kliensei közül alig volt ott valaki az esküvőjén.

Nixontól Orbánig

Arthur J. Finkelstein egy szegény brooklyni zsidó családban született, apja taxisofőr volt. A keményvonalas konzervatív politikának tinédzseréveiben lett a híve, az 1964-es elnökválasztáson a republikánus arizonai szenátor, Barry Goldwater elnökjelölti kampányát támogatta. A Columbia Egyetemre és a Queens College-ba járt, matematikát és statisztikát tanult. A Columbia egyetemen Ayn Rand, az objektivista filozófia megalkotója és a libertariánus mozgalom egyik legfontosabb alakjának hatása alá került, egyetemi rádióműsorokban is szerepeltek közösen.

Megpróbálkozott a közvélemény-kutatással, a '70-es évektől pedig a Republikánus Párt politikusainak kampányaiban dolgozott, többek közt Richard Nixon '72-es újraválasztási kampányában. Kliensei közt szerepelt Jesse Helms észak-karolinai szenátor, akinek Finkelstein a megosztó, a liberalizmust szitokszóként használó taktikájával három kampányt is megnyert. De hasonló húzásokkal a magyar származású George Patakit is ő segítette hozzá 1994-es meglepetésgyőzelméhez, aki így New York állam kormányzója lett. Az addigi regnáló demokrata kormányzót a “túl liberális túl hosszú ideje” szlogennel indított hirdetésekkel győzték le. 

Egyik tanítványa szerint Finkelstein tanította meg a modern korban a republikánusokat arra, hogy hogyan kell nyerni, az 1980-as években pedig a republikánus szenátorok és képviselőknek „talán fele" az ő kliense volt. Finkelstein régi republikánus kampányszakértő-kollégái közt is akad számos nagy név, például az a Robert Stone, aki a 2016-os Trump kampány egyik tanácsadója is volt.

Finkelstein Ronald Reagant 1976-os – végül sikertelen – előválasztási kampányában hozzásegítette Észak-Karolinában egy meglepetésgyőzelemhez. Így Reagan egészen a konvencióig versenyben tudott végül maradni, és bár kikapott Gerard Ford elnökkel szemben a jelöltségért folyó küzdelemben, de négy évvel később elnökké választották. Forradalmi jelentőségű volt Finkelsteinnek az a húzása, hogy az észak-karolinai kampányban egy 110 ezer republikánus szavazó elérhetőségeit tartalmazó adatbázis alapján dolgoztak. 

Ő volt a kampány agya

Az idén 72 éves kampányguru társával, George E. Birnbaummal együtt dolgozott a Fidesz kampányain, alkalmazásukról az Index írt még 2012-ben. Birnbaum cégének, a GEB Internationalnak a weboldala szerint 2008-ban kerültek kapcsolatba az akkor még ellenzéki Fidesszel, mely aztán 2010-ben

George Birnbaum
George Birnbaum
Fotó: Fox Tv

csapatának stratégiai szolgáltatásit használta, és segítségükkel Orbán Viktor megszerezte a miniszterelnöki posztot, pártja pedig a parlament kétharmados többségét.

Az amerikai tanácsadót sejtik ötletgazdaként a Soros Györgyhöz kötődő civil szervezetek elleni támadás mögött is. Az Átlátszó arról írt, a magyar kormány a tavaly nyáron elfogadott izraeli „civil átláthatósági törvény" bevezetésénél is bábáskodó, Benjam Netanjahunak is tanácsokat adó Finkelstein tanácsai alapján jár el és az izraeli mintát másolja. 

Finkelstein ugyanis még 1996-ban Benjamin Netanjahut segítette Izraelben győzelemhez, majd az izraeli kampányok egyik legmeghatározóbb figurája lett, Ariel Sharon győzelméből is kivette a részét és a szélsőséges, ultranacionalista Avigdor Liebermannak is dolgozott. Magyarország mellett Romániában, Csehországban, Bulgáriában, Ausztriában és Koszovóban is benne volt győztes kampányokban, de tanácsadócége Azerbajdzsán autoriter vezetésnek is  bedolgozott.

2013-as portrécikkében a Magyar Narancs kormányközeli forrásokra hivatkozva arról írt, hogy „Finkelstein kezében összpontosulnak a stratégiai kérdések: ő értelmezi a számok közti összefüggéseket,

ő tesz javaslatot az üzenetek megfogalmazására és azok közvetítési technikáira. Finkelstein az agy.

Finkelstein a nyilvánosságot kerülte, fotók szinte alig jelentek meg róla, mindössze pár képét találni az interneten.

Finkelstein magyar barátai

2012-es cikkünkben azt írtuk, hogy Finkelstein akkorra már nem a Fidesszel állt közvetlen kapcsolatban, hanem a milliárdos tanácsadói szerződéssel ellátott Századvég-csoportal és Habony Árpáddal, aki közvetlen összekötődként is működött. A Századvég hivatalosan sosem ismerte el az üzleti kapcsolatot Finkelsteinnel, a kormány viszont egyenesen tagadta azt. 2015-ben Havasi Bertalan – letagadva saját főnöke, Orbán Viktor nyilatkozatát – azt állította, sem a miniszterelnök, sem a Miniszterelnökség nem áll vele munkakapcsolatban. 

Az egyetlen konkrét és kimutatható üzleti kapcsolat a magyar kormánykörök és Finkelstein között a Danube Business Consulting nevű londoni cég, amit Finkelstein és Habony Árpád alapítottak, ügyvezetőnek pedig a századvéges Lánczi Tamást tették meg. Bár a Figyelő arról írt, hogy Habony és Finkelstein cége nemzetközi (francia és horvát) kampányokon is dolgozik, ezt az érintett külföldi szereplők tagadták.

Tavaly írtunk arról is, hogy Finkelstein tanácsadócégének egyik embere bukkant fel a rejtélyes, több száz millió forinttal kitömött amerikai alapítványban, a Magyar Foundation of North Americában. Az Indexnek washingtoni források ezt követően azt mondták, az alapítvány igazgatóját, Jo Anne Barnhartot pedig Finkelstein barátjának, közeli ismerősének tartják.

Connie Mack
Connie Mack
Fotó: Bradenton Herald

A kétes lobbitechnikáival a hírekbe bekerülő Connie Macket, a magyar kormány washingtoni lobbistáját szintén Finkelsteinnek köszönhetjük, ő vezette ugyanis az egykori floridai republikánus politikus 2012-es sikertelen szenátusi kampányát és hozta helyzetbe később Orbánéknál egykori kliensét. 

Az Egyesült Államokban ekkora már jó ideje nem igazán voltak fontos megbízásai Finkelsteinnek, aki a '90-es évektől inkább egyre több nemzetközi, főként izraeli és kelet-európai ügyfelet vállalt, és szinte mindenütt az otthon már kipróbált technikáit vetette be. A tavalyi amerikai elnökválasztás kimenetelét, ha nem is jósolta meg, de egy 2004-es nyilatkozatában előrevetítette. A Maariv című izraeli lapnak nyilatkozva ugyanis akkor azt mondta a könnyen démonizálható volt first ladyről, hogy a republikánsok oldaláról nézve Hillary Clinton “csodálatos” elnökjelölt lenne.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport