Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Török származású német írót vettek őrizetbe, Berlin kiakadt

2017.08.19. 17:31

Őrizetbe vették Törökország kérésére a spanyol hatóságok grenadai házában a török származású, Németországban élő Dogan Akhanli írót. Ezt szombaton a német külügyminisztérium közölte. A közlemény szerint a német külügy azon fáradozik, hogy Akhanlinak konzuli védelmet biztosítson.

Akhanli 1991-ben menekült el Törökországból, azóta Németországban él, és csak német állampolgársága van. Ügyvédje, Ilias Uyar azt mondta a német dpa-nak, hogy Törökország kérte az író őrizetbe vételét. Akhanlit szombaton reggel vették őrizetbe granadai házában vakációja idején.

Az 1957-ben született török író műveiben többek között az örmények törökországi üldözésével foglalkozott. A Spiegel német hírmagazin szerint a német biztonsági hatóságok az esetet egy újabb, Németország-ellenes török lépésként értékelik – írja az MTI.

A PEN nemzetközi írószervezet "egyértelműen politikailag motivált" eljárásnak minősítette az ügyet. Sascha Feuchert, a PEN alelnöke felszólította a spanyol hatóságokat, hogy semmiképpen se adják ki az írót Törökországnak.

Akhanlit 2011 októberében távollétében egy török bíróság felmentette a rablógyilkosság vádja alól, de az ítéletet később felfüggesztették. Azzal vádolják, hogy 1989-ben Isztambulban részt vett egy pénzváltó elleni rablógyilkosságban. Egyelőre nem tudni, hogy ezt a vádat melegítették-e fel ellene, vagy valami egyébbel vádolják.

Ügyvédjének közlése szerint az író ellen az Interpol nemzetközi rendőrségi szervezetnél úgynevezett Red Notice (vörös megjegyzés) van érvényben, amellyel arra lehet egy országot felszólítani, hogy találja meg és átmenetileg vegye őrizetbe az illetőt. Ez azonban nem egyenlő a nemzetközi elfogatóparanccsal.