Enikő, Melitta
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Finnország: kihallgatták a késes merénylőt

2017.08.20. 16:51

Kihallgatta a finn rendőrség a péntek délutáni turkui késeléses támadás feltételezett elkövetőjét. A nyomozás érdekében nem hozták nyilvánosságra, hogy mi hangzott el a kihallgatáson. A finn rendőrkapitányság vasárnap tájékoztatott arról, hogy sikerült kihallgatnia a merénylőt, és hétfőn fogja kérni a bíróságtól a marokkói férfi előzetes letartóztatását, írja az MTI.

Röviddel a közlemény előtt a finn rendőrség még arról tájékoztatott, hogy egyelőre nem tudta szóra bírni a feltételezett elkövetőt, de a többi négy gyanúsított kihallgatása folytatódik és ők hajlandóak arra, hogy a rendőrséggel együttműködve mindent tisztáznak. Egyelőre nem tisztázott az utóbbi négy ember szerepe a késeléses merényletben és még arról sincs döntés, hogy a rendőrség kérni fogja-e hétfőn az előzetes letartóztatásukat.

A rendőrség a merénylettel összefüggésben több helyszínen tartott házkutatást különböző finnországi településeken.

A támadó péntek délután megölt két embert, nyolcat pedig megsebesített a Helsinkitől 150 kilométerre nyugatra fekvő Turku városában. A rendőrök lábon lőtték és őrizetbe vették. Mindkét halálos áldozat finn volt, de a sérültek között vannak külföldiek is, két svéd és egy olasz állampolgár.

A finn hatóságok terrorista indíttatású gyilkosságként kezelik az ügyet.

A 18 éves marokkói férfi tavaly tavasszal érkezett Finnországba, a rendőrség szerint a támadáskor szemlátomást nőket választott célpontnak, a két halálos áldozat, valamint a nyolc sebesült közül hat nő volt. Az MTV finn tévécsatorna névtelenül nyilatkozó forrásokra hivatkozva közölte, hogy megtagadták tőle a menedékjogot, de a rendőrség ezt nem kívánta kommentálni, csak annyit közölt, hogy "részese volt menedékjogi eljárásnak" és a turkui befogadó központban lakott.

A megsebesített támadón kívül a finn rendőrség még négy, vele kapcsolatban álló marokkóit vett őrizetbe, még egy ember ellen pedig nemzetközi körözést adott ki. Korábban a rendőrség semmilyen velük kapcsolatos figyelmeztetést nem kapott.

Az utcai késelés után azonnal fokozták a biztonsági intézkedéseket szerte az országban, kiváltképpen a vasútállomásokon és a helsinki repülőtéren.

Vasárnap szerte Finnországban egy perc néma csönddel emlékeztek meg a pénteki merénylet áldozatairól. Helyi idő szerint tíz órakor elcsendesült mindent, és megkongatták a templomok harangjait, majd az áldozatok emlékének szentelt gyászmiséket tartottak. A Turku város főterén tartott megemlékezésen emberek sokasága gyűlt össze, egyházi és rendőrségi elöljárók virágokat és gyertyákat helyeztek el a téren lévő emlékműnél (a támadás helyszíne még vasárnap reggel is zárva volt, a nyomozóhatóságok folytatták a helyszíni szemlét).