Orsolya
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Trump szerint az antifasiszták rendőrellenes agitátorok, de azért megdicsérte őket

2017-08-19T192018Z 742361832 RC1C125E7780 RTRMADP 3 USA-PROTESTS
2017.08.20. 13:04 Módosítva: 2017.08.20. 13:09

Még mindig forrong Amerika a charlottesville-i események után. Szombat este Bostonban tartott tüntetést egy jobboldali, magát Szólásszabadság Koalíciónak nevező csoport. A demonstráció bejelentésekor a szónokaik között voltak szélsőjobboldali aktivisták is, akiket végül az országos felháborodás miatt nem engedtek felszólalni a szervezők, el is határolódtak a fehér felsőbbrendűséget hirdetőktől és a neonáciktól.

Ennek ellenére hatalmas antifasiszta ellentüntetést jelentettek be a városba, nagyjából 40 ezren tüntettek a neonácik és az erősödő rassizmus ellen.

A gyűlés résztvevőit elvonulásukkor is körbevették a rendőrök, hogy védjék őket. Eközben az ellentüntetők kiabáltak rájuk, megpróbálták őket megállítani, és vizes palackokat is hajítottak feléjük. Ekkor történt néhány összetűzés a tüntetők és a rendőrök között. Harminchárom tüntetőt őrizetbe vettek, írja az MTI.

Donald Trump amerikai elnök a bostoni eseményekre reagálva először azt írta Twitter-profilján, hogy látszólag sok rendőrellenes agitátor van az antifasiszták között.

Majd egy órával ezután váratlanul megdicsérte mindazokat, akik kimentek tüntetni a szélsőjobboldaliak ellen.

"Megdicsérem a sok bostoni tüntetőt, aki kiáll a vakhit és a gyűlölet ellen. Nagy nemzetünk hamarosan eggyé lesz. Évtizedekig megosztott volt. Időnként kellenek tiltakozások a gyógyuláshoz, és Amerika meg fog gyógyulni, erősebb lesz, mint valaha" - írta. 

Az persze nem új, hogy Donald Trump egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat közöl a neonáci és antirasszista tüntetésekről. A charlottesville-i merénylet után egy semmitmondó nyilatkozatban elítélte az erőszak minden formáját. Majd, mikor rengetegen kiakadtak azon, hogy miért nem nevezte meg konkrét felelősnek a fehér felsőbbrendűséget hirdető tüntetés szervezőit és a neonáci merénylőt, két nap gondolkodás után kijelentette, hogy a szélsőjobboldali gyűlöletcsoportokat visszataszítónak tartja. Egy nappal ezután pedig arról beszélt, hogy a charlottesville-i erőszakért mindkét oldal felelős, az antifasisztáknak nem kellett volna provokálniuk a neonácikat.