Egy autóban találták meg a barcelonai merénylet 15. áldozatát

clk alap
2017.08.21. 09:52 Módosítva: 2017.08.21. 15:31

Tizenötre emelkedett a csütörtöki barcelonai és cambrilsi gázolásos merényletek halálos áldozatainak száma, erősítette meg a katalán rendőrség. A 14. áldozat az a nő, akit Cambrilsban gázoltak el, a 15. áldozatot pedig egy autóban találták meg Barcelonában. Leszúrták. Ez utóbbi gyilkosságot eddig nem hozták összefüggésbe a terrortámadással, de most kiderült: a 34 éves spanyol férfit a merénylő gyilkolta meg menekülés közben.

A furgont vezető gyanúsítottat Junesz Abujakubnak hívják. Az MTI az El País című spanyol lapot idézi, ami fényképeket közölt a sofőrről. Ezeken egy nyúlánk, napszemüveget viselő ember látható, amint a merénylet után átvág a sétány melletti La Boqueria piacán.  

Junesz Abujakub ezután megállított egy autót, aminek leszúrta a sofőrjét. A kocsival menekült tovább, áthatolt vele egy rendőrségi ellenőrzőponton is. Az autót Barcelona egyik külvárosában találták meg tulajdonosa holttestével együtt. 

Junesz Abujakub  k eresését egész Európára kiterjesztették.     A rendőrség nem zárja ki, hogy a férfi Franciaországba ment át a merénylet után. A rendőrség figyelmeztette az embereket, hogy a férfi veszélyes. 

Hétfőre virradóra a rendőrség újabb házkutatást tartott a katalóniai Girona tartománybeli Ripoll Sant Pere negyedében, ahol több gyanúsított, köztük Junesz is élt. A település száz kilométerre északra fekszik Barcelonától. A rendőrség két zsákot és egy dobozt vitt el egy lakásból - számolt be a La Vanguardia helyi újság.

A Reuters megszólaltatta Junesz nagynénjét, Fatima Abujakubot. Ő azt mondta, hogy unokaöccse 1999 körül érkezett Spanyolországba, egy évvel azután, hogy apja, Omar Marokkóból hajóval oda megérkezett. Az apa fűrészüzemben dolgozott előbb Spanyolországban, majd tavaly Franciaországban. A nagynéni nem érez semmilyen rokonszenvet Junesz iránt. Ő inkább a fiú hozzátartozóit sajnálja, akik írástudatlanok, még arabul és spanyolul sem beszélnek rendesen. Fatima szerint a ripolli imámnak, Esz-Szattinak tulajdonítható, hogy Junesz és társai radikalizálódtak.

A német Bild összeszedte a barcelonai és a cambrilsi gázolásos merényletek hátterében álló terrorsejt tagjait. A csoport egy Barcelonától 200 kilométerre lévő alcanari házban készített robbanószerkezeteket, amivel több merényletet akart végrehajtani, de a ház felrobbant. 

Csütörtök délután Barcelona központjában egy kisteherautó gyalogosok közé hajtott a barcelonai La Ramblán. Nyolc órával később Cambrils katalán tengerparti üdülőhelyen is gázolásos merényletet követtek el. A spanyol rendőrség mostani adatai szerint a csoport 12 fős, a legfiatalabb tagja 17 éves. 

Akiket lelőttek

 • Moussza Oukabir (17): ő bérelte a testvére személyijével a gázolásos merénylethez használt kisteherautót
 • Mohamed Hichami (24): részt vett a teherautó kibérlésében 
 • Omar Hichami (21): Mohamed testvére
 • Szaid Aalla (20): az ő hitelkártyáját találták meg a cambrilsi gázoláshoz használt autóban 
 • El Husszein Abujakub (19): ő a testvére a barcelonai gázolás végrehajtásával gyanúsított, szökésben lévő Junesz Abujakubnak. 

Akiket elkaptak

 • Drisz Oukabir (28): feladta magát a rendőrségen, ahol azt mondta, a testvére ellopta az igazolványát 
 • Mohamed Aalla (27): az ővé az az Audi A3-as, amivel a merénylők végighajtottak a cambrilsi gázolásos merényletet 
 • Mohamed Houli Hemlal: megsérült az  alcanari ház felrobbanásakor
 • Szalh el Karib (34): egy internetkávézó tulajdonosa Ripollban, szerepe egyelőre tisztázatlan az ügyben

Akiket keresnek

 • Juszef Aalla: részt vett a robbanószerkezetek készítésében, egyelőre tisztázatlan, hogy meghalt-e a robbanásban
 • Abdelbak Esz-Szatti (45): ő radikalizálhatta a barcelonai és cambrilsi merényleteket elkövető terrorsejt fiataljait, nem tudni, hogy életben van-e
 • Junesz Abujakub (22): ő vezethette a barcelonai tömegbe gázoló kisteherautót

Esz-Szattiról az El Mundo című napilap azt írta, hogy korábban két évet töltött börtönben kábítószer-csempészetért és 2012 januárjában szabadult. A börtönben ugyanakkor "különleges barátságot kötött" az egyik elítélttel, akit 18 évi börtönre ítéltek, mert 2004-ben részt vett a madridi pályaudvarokon, közte az Atocha főpályaudvaron elkövetett terrortámadásokban, amelyeknek 190 halottja volt. • Bérelnék
 • Személyi kölcsön