Kereskedelmi hajóval ütközött egy amerikai hadihajó

2017.08.21. 05:18

A John McCain nevű, irányított rakétákkal felszerelt rombolóhajó Szingapúr keleti partjainál, a Malakka-szoros közelében ütközött egy libériai zászló alatt hajózó kereskedelmi hajóval. Az amerikai hadihajó jelentős károkat szenvedett. Az újabb jelentések szerint az ütközés következtében legalább tíz tengerész eltűnt, öt pedig megsérült - írja az MTI. Az öt sérültből négy állapota súlyos, de egyik sem életveszélyes. 

Az amerikai haditengerészet közleménye szerint a szingapúri haditengerészet és parti őrség hajókkal és helikopterekkel segíti a mentést és a keresést, s már úton van a baleset helyszíne felé egy amerikai hadihajó is.

A John McCain a Dél-kínai tengeren tett szokásos járőrözése után éppen a szingapúri kikötőbe tartott, amikor az ütközés történt. A görög tulajdonban lévő, de libériai zászlóval közlekedő kereskedelmi tanker nyersolajat szállított. 

Az amerikai haditengerészet megindította a vizsgálatot a baleset okainak feltárására.

John McCain arizonai republikánus szenátor Twitter-üzenetben biztosította együttérzéséről a hadihajó legénységét. A USS John McCain rombolót nem a szenátorról, hanem azonos nevű apjáról és nagyapjáról nevezték el, akik mindketten admirálisok voltak.

Legutóbb júniusban történt katasztrófa, amikor a Fitzgerald torpedóromboló Japán partjainak közelében ütközött egy fülöp-szigeteki kereskedelmi hajóval. Akkor hét amerikai matróz életét vesztette. A torpedóromboló kapitányát és két tisztjét felmentették a munkavégzés alól, és tizenkét matróz fegyelmit kapott.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport