Lelőtték a barcelonai gázolás gyanúsítottját, Junesz Abujakubot

2017.08.21. 17:01 Módosítva: 2017.08.21. 19:13

A rendőrség lelőtte a barcelonai merénylet utolsó szabadlábon lévő gyanúsítottját, Junesz Abujakubot Barcelonától 45 kilométerre nyugatra, Subirats településen, írja az MTI az EFE spanyol hírügynökségre hivatkozva. A katalán rendőrség hétfőn kora este megerősítette a hírt.

A megtámadott férfi a rendőrségi támadás alatt Allah akbar kiáltást hallatott

.A lelőtt férfi robbanómellényt viselt, de néhány óráig nem volt tudható, hogy az valódi, vagy csak imitáció volt. A rendőrség robotokkal vizsgálta át a mellényt, míg kiderült, hogy az csak álca volt.

A rendőrség egy bejelentésre szállt ki a helyszínre: az információ szerint a terroristához hasonló férfit Barcelonától 40 kilométerre, Subiratsban egy benzinkútnál látták.

A 22 éves, marokkói születésű Junesz Abujakub csütörtök délután Barcelona központjában a gyalogosok közé hajtott egy kisteherautóval. A dzsihadista hatszáz méteren keresztül gázolt el járókelőket. A merényletben 13-en haltak meg, és több mint 120-an megsebesültek.

A spanyol rendőrség sajtótájékoztatója augusztus 21-én, ahol bejelentették, hogy azonosították a merénylet elkövetőjét.
A spanyol rendőrség sajtótájékoztatója augusztus 21-én, ahol bejelentették, hogy azonosították a merénylet elkövetőjét.
Fotó: Lluis Gene / AFP

Nyolc órával a barcelonai merénylet után, péntekre virradóra Cambrils katalán tengerparti üdülőhelyen is gázolásos merényletet követtek el, a hat civilt és egy rendőrt megsebesítettek, később egyikük meghalt. A merényletek után a rendőrség Cambrils városában lelőtt négy terroristát, az ötödik, Junesz Abujakub elmenekült.  • Bérelnék
  • Bankszámla