Orsolya
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Egy kanadai falu nem hajlandó eltüntetni két horogkeresztet a közparkjából

2017.08.23. 23:24 Módosítva: 2017.08.23. 23:27

Egy kanadai falu nem hajlandó eltüntetni két horogkeresztet a közparkjából, mert a polgármester szerint az is a helyi történelmi örökség része, írja a BBC.

A kanadai Pointe-des-Cascades település egyik parkjában van kiállítva egy horogkeresztes horgony, mellé állítva egy emléktábla, ami "náci szuvenírnek" nevezi azt. A hajóalkatrészt 1980-ban találták meg a kanadai falu közelében búvárok, valószínűleg egy német kereskedőhajóhoz tartozott a negyvenes években.

Corey Fleischer, az Erase the Hate nevű csoport aktivistája, aki gyűlöletcsoportok szimbólumainak és graffitijeinek eltüntetésévél foglalkozik, elment a parkba és lefestette a horgonyon látható két horogkereszt egyikét. Mielőtt a másodikat lefesthette volna, a rendőrök elfogták és kivezették a parkból.

Az 1500 lakosú település polgármestere közleményt adott ki, amelyben kijelentette, hogy a falu nem azonosul a nácizmus eszméjével, de ennek ellenére megvédi a horogkereszteket, mert azok a helyi történelem részét képezik. Azt is jelezte, hogy a horogkereszt az ázsiai kultúrában a béke jelképe volt, nem a nácik találták fel.

Fotó: Erase the Hate
Fotó: Erase the Hate

A horogkereszteket eltüntetni próbáló aktivista szerint nem számít, hogy mi volt a horogkereszt régen, mivel a parkban található jelképek egyértelműen egy, a náci Németországban gyártott hajóról származnak, ezért azok a nácizmust szimbolizálják. Azt is hozzátette, hogy ha valóban a helyi történelem részét képezik a horogkeresztek, akkor rakják be a horgonyt a helyi múzeumba, ahol egyértelmű, hogy egy történelmi ereklyeként kell rá tekinteni.