Salamon
8 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Atomfegyver hordozására alkalmas gépek gyakorlatoztak a Koreai-félszigetnél

2017.08.24. 19:29

Atomfegyver hordozására alkalmas orosz bombázók repülték körbe a Koreai-félszigetet, miközben az Egyesült Államok és Dél-Korea közös hadgyakorlatot tartott a térségben, olvasható az MTI hírére

A moszkvai védelmi minisztérium szerint a Tupoljev-95MS típusú bombázók a Csendes-óceán, a Japán-tenger, a Sárga-tenger és a Kelet-kínai-tenger fölött repültek át. A Tu-95MS-eket Szuhoj-35S-es vadászgépek és A-50-es légtérellenőrző repülőgépek kísérték. Oroszország nem közölte, hogy pontosan mikor volt a művelet, és hány repülőgép vett részt benne.

Japán és Dél-Korea vadászgépeket küldött a térségbe, hogy egy szakaszon kísérjék figyelemmel az orosz bombázókat. Az információgyűjtő eszközökkel felszerelt gépek végig a nemzetközi vizek felett tartózkodtak. A védelmi minisztérium ugyanaznap adott hírt a műveletről, amikor a külügyminisztérium bírálta az újabb amerikai-dél-koreai hadgyakorlatot. 

"Az, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea újabb nagyszabású katonai és tengerészeti gyakorlatot tart, nem járul hozzá a feszültség csökkentéséhez a Koreai-félszigeten" - figyelmeztetett Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő egy moszkvai sajtótájékoztatón csütörtökön. 

 "Minden felet a lehető legnagyobb óvatosságra intünk. A térségbeli fegyverkezést figyelembe véve elég egyetlen elhamarkodott lépés vagy véletlen incidens egy katonai konfliktus kirobbantásához" - tette hozzá.

Washington és Szöul hétfőn kezdte meg éves közös hadgyakorlatát.