Diána
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

500 síita fogollyal végzett az Iszlám Állam, mikor elfoglaltak egy moszuli börtönt

2017.08.25. 18:34 Módosítva: 2017.08.25. 19:49

Legalább ötszáz rab holttestét találták meg két tömegsírban az iraki hadsereg tagjai a Moszul közelében fekvő Badus börtönének közelében, írja az MTI.

A kormányerők az észak-iraki területek visszafoglalására indított offenzívájuk során találták meg a két sírt. A rabokkal nagy valószínűséggel a dzsihadisták végeztek azután, hogy 2014 júniusában elfoglalták a börtönt. 

Badust az iraki hadsereg márciusban foglalta vissza a szélsőségesektől a Moszul felszabadítását célzó ostrom keretében. A pénteken talált tömegsírok nem az elsők, amelyeket az iraki erők Badusban és annak környékén találtak: ugyanitt márciusban iraki félkatonai egységek is egy tömegsírra bukkantak, amelyben az iszlamisták által megölt több száz ember holttestére akadtak.

A börtön elfoglalását követően

a dzsihadisták mintegy 1500 szunnita elítéltet engedtek szabadon, és egy ENSZ-jelentés szerint mintegy hatszáz síita rabot öltek meg.

Az Iszlám Állam szunnita szélsőségesei, akik egyre kisebb területeket tartanak ellenőrzésük alatt Szíriában és Irakban is, eretneknek tartják a síitákat, ezért támadásaik során a felekezethez tartozó civileket sem kímélik.

Az iraki kormányerők eközben sikeresen áttörték az Iszlám Állam védelmi vonalait és benyomultak az ostromlott Tell-Áfár központjába - közölte pénteken Jahja Raszúl dandártábornok, az iraki hadsereg szóvivője. Ryan Dillon amerikai ezredes, az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció szóvivője csütörtökön bejelentette, hogy Tell-Áfárban a dzsihadistákat teljesen bekerítették az iraki erők.