Blanka, Bianka
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Letartóztatják Thaiföld volt kormányfőjét

2017.08.25. 10:00

Letartóztatási parancsot adott ki a thaiföldi legfelsőbb bíróság pénteken Jinglak Sinavatra volt kormányfő ellen, mert nem jelent meg annak a pernek az ítélethirdetésén, amiben hűtlen kezeléssel vádolják - írja az MTI.  Jinglak 2011 és 2014 között volt Thaiföld miniszterelnöke. Azért vádolják hűtlen kezeléssel, mert kormányzása idején állami támogatást nyújtottak a rizstermesztőknek, és ezáltal - a hatóságok szerint - több milliárd dolláros veszteséget okoztak a költségvetésnek.

A bíróság az ügyben szeptember 27-re halasztotta az ítélethirdetést. A bíró közölte, hogy a volt kormányfő egészségügyi problémára hivatkozva kérte az ítélethirdetést elhalasztását, de ehhez nem csatolt orvosi véleményt. Attól tartanak, hogy Jinglak esetleg az ország elhagyására készül.

A thaiföldi bevándorlási hivatal azt közölte, nincsenek adataik arról, hogy a politikus elhagyta volna az országot. Prajuth Csan-Ocsa tábornok, a kormányzó katonai junta vezetője pénteken elrendelte az ország határainak megerősített ellenőrzését.

A bíróság mindenesetre elrendelte, hogy foglalják le Jinglak kilencszázezer dollár értékű (234 millió forint), letétbe helyezett óvadékát. Amennyiben Jinglack szeptemberben sem jelenik meg a bíróság előtt, akkor távollétében hirdetnek ítéletet.

Az exkormányfő hívei az ország különböző részeiből a fővárosba utaztak, és összegyűltek a bíróság épülete előtt, hogy támogatásukról biztosítsák a volt vezetőt.

A rizstermesztők támogatása - a piacinál magasabb áron vásárolta fel a terményt az állam - azért is kavart súlyos belpolitikai hullámokat Thaiföldön, mert az ország mezőgazdasági területei számítanak Jinglak Sinavatra és pártja politikai hátországának, így a vele szembenálló városi közép- és elitrétegek képviselői szavazatvásárlásnak tartották a programot. Az ország első női kormányfőjét akár 10 évi börtönbüntetéssel sújthatják, ha a bíróság bűnösnek találja.