Blanka, Bianka
10 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Trump betiltotta a transzneműek alkalmazását a haderőnél

2017.08.26. 07:49

Donald Trump amerikai elnök hivatalosan is betiltotta a transzneműek alkalmazását a haderőnél.  Az elnök pénteken délután írta alá azt a memorandumot, amelyben utasítja a védelmi minisztériumot, hogy a továbbiakban ne vegyen fel a hadseregbe jelentkező transzneműeket – írja az MTI.

Trump ezzel hivatalossá tette a múlt hónapban csak Twitter-bejegyzésben jelzett szándékát, miszerint valamennyi haderőnemnél ismét betiltja a transzneműek katonai szolgálatát. Utasítása azonban csak az újonnan jelentkezőkre vonatkozik. Az elnöki utasítás kitér arra is, hogy a Pentagon (védelmi minisztérium) a továbbiakban nem fizetheti a nemváltoztatással járó műtéti és egyéb orvosi költségeket. Ez alól a már megkezdett nemváltoztatások finanszírozása kivétel. Donald Trump ugyanakkor felkérte James Mattis védelmi minisztert és a belbiztonsági minisztériumot arra, hogy mérje fel a fegyveres erőknél már szolgálatot teljesítő transzneműek teljesítményét, hatékonyságukat, vizsgálja meg jelenlétük hatását a katonai egységek kohéziójára és tekintsen át "minden lényeges elemet".

A dokumentumból nem derül ki, hogy a már szolgálatot teljesítő transzneműeknek idővel el kell-e majd hagyniuk a hadsereget, de a CBS televízió – a Fehér Ház egyik, neve elhallgatását kérő tisztségviselőjére hivatkozva – arról adott hírt, hogy a kormányzat visszatér a 2016 előtti gyakorlathoz, amikor transzneműek nem szolgálhattak a hadseregben.