Irán precíziós, irányított rakétákat gyárt Szíriában és Libanonban

2017.08.28. 16:59

Irán titokban precíziós, irányított rakétákat gyártat Szíriában és Libanonban, hívta fel Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök António Guterres ENSZ-főtitkár figyelmét.

Az izraeli kormányfő azzal vádolta Iránt, hogy hadászatilag elsáncolja magát Szíriában, mégpedig kinyilvánított célja, Izrael felszámolása érdekében. "Emellett precíziós irányítású rakéták előállítását szolgáló létesítményeket hoz létre Szíriában és Libanonban is. Ezt Izrael nem fogadhatja el, és az ENSZ-nek sem szabadna elfogadnia"- hangsúlyozta Netanjahu.

Guterres válaszában megfogadta: minden tőle telhetőt elkövet annak biztosítására, hogy az ENSZ libanoni békefenntartó egységei teljesítsék kötelezettségeiket.

Bírálták az ENSZ-t, mert nem lép fel a palesztinok ellen

Az ENSZ-békefenntartók mandátumát szeptember végén kell megújítani, és Izrael szeretné elérni, hogy tevékenyebben vegyenek részt a Hezbollah fegyverkezésének megfigyelésében és megelőzésében.

"Megértem Izrael biztonsági aggodalmait, és ismétlem, hogy számomra teljességgel elfogadhatatlan Izrael állam elpusztításának gondolata vagy szándéka"- emelte ki az ENSZ főtitkára.

Netanjahu bírálta a világszervezetet, amiért az izraeli miniszterelnök szerint nem tesz a palesztin gyűlöletbeszéd ellen, mert nem állítja meg a libanoni síita Hezbollahnak szállított fegyvereket, és mert "abszurd módon tagadja" Jeruzsálemnek a zsidósághoz való kötődését.

Ez utóbbival az izraeli kormányfő az ENSZ kulturális szervezete, az UNESCO Jeruzsálemmel kapcsolatos, az utóbbi hónapokban megszavazott döntéseire utalt, amelyek csakis arab neveiken említették a jeruzsálemi óváros szent helyeit, és ezzel az izraeli kormány szerint figyelmen kívül hagyták a zsidóknak és a keresztényeknek a városhoz fűződő történelmi kapcsolatát.

Guterres válaszában arra kérte Netanyahut, hogy tegyen lépéseket a palesztin gazdaság helyzetének javítása érdekében, a békefolyamat újjáélesztésére irányuló erőfeszítések alapján, mert gazdasági viszonyaik javulásával a palesztinok majd megértik, hogy érdemes a békét támogatniuk.

Az ENSZ Izraelbe és Gázába látogat

ENSZ-főtitkárként tett első hivatalos közel-keleti útjának első napján António Guterres előzőleg az antiszemitizmus veszélyeire figyelmeztetett. A Jad Vasem holokausztmúzeumban koszorút helyezett el a második világháborúban meggyilkolt zsidók emlékére, és bejegyzést írt az intézmény emlékkönyvébe.

Guterres vasárnap este érkezett Izraelbe, és már aznap megbeszéléseket folytatott Jason Greenblattal, Donald Trump amerikai elnök különleges közel-keleti megbízottjával a palesztin-izraeli békefolyamat előrevitelének kérdéseiről.

A látogatás során találkozik a Gázában a radikális iszlamista Hamász szervezet fogságában lévő két, mentálisan sérült izraeli fiatalember családtagjaival, és azzal a két családdal is, mely katonagyermekének holttestét a Hamász birtokolja a legutóbbi, három évvel ezelőtti hadművelet óta. Az ENSZ-főtitkár kedden a Palesztin Hatóság területén Mahmúd Abbász palesztin elnökkel és Rámi Hamdalláh palesztin miniszterelnökkel tanácskozik majd, szerdán pedig a Gázai övezetbe látogat el.  • Tippek
  • Bankszámla