Elza
-4 °C
4 °C

Megoldódni látszik India és Kína határvitája

2017.08.28. 23:44

Elvezényli a kínai-bhutáni határról a katonákat India és Kína kormánya, ezzel enyhítve a két ázsiai nagyhatalom közötti július óta tartó feszültségeket. A Himalájában található Doklam fennsíkon már több mint másfél hónapja elég feszült volt a hangulat, ami egymással birkózó és egymást kövekkel dobáló határőröknél, a hatás két oldalán tartott hadgyakorlatoknál és a két kormány mérges üzengetésénél megállt, de komoly konfliktussal fenyegetett a térségben. 

A tényleges határvita valójában Kína és Bhután között zajlott, amikor utóbbi ország azzal vádolta Kínát, hogy a határ bhutáni oldalán kezdett el építeni egy utat, Kína viszont úgy gondolta, hogy az út még az ő részéhez tartozik. Bhután régóta India szövetségese, így a közeli indiai határról több katona és határőr kezdett a kérdéses határszakaszon járőrözni és gyakorlatozni. A konfliktus történetéről itt írtunk részletesebben

A két ország viszont a héten Kínában tartandó BRICS kongresszus előtt, amelyen Hszi Csin-ping és Naredna Modi is részt vesznek, a két fél úgy döntött, hogy inkább oldják a feszültséget és diplomáciai úton rendezik a kérdést. Ettől még a CNN által megkérdezett szakértők szerint még fenn áll a veszélye annak, hogy a két ország között kiújul a konfliktus és újra kínai és indiai katonák fognak szembe nézni egymással a határ két oldalán.