Benedek
-2 °C
14 °C

Mexikó egy fillért nem fizet Trump választási ígéretéért

GettyImages-598122866
2017.08.28. 05:19

Mexikó nem fog fizetni az Egyesült Államokkal közös határán felépítendő falért, ahogy azt Donald Trump amerikai elnök kezdeményezi - közölte a mexikói külügyminisztérium.

A tárca azt írta: "A mexikói kormány mindig is hangsúlyozta, hogy országa semmilyen körülmények között nem fog fizetni a fal vagy más akadály felépítéséért az Egyesült Államok területén, a mexikói határvonalon. Ez nem Mexikó tárgyalási stratégiája, hanem egy olyan álláspont, amely megfelel az ország szuverenitásának és nemzeti méltóságának. 

Korábban, vasárnap Donald Trump egy olyan országként írta le Mexikót, ahol a világon az egyik legmagasabbak a bűnözés mértéke. Egyúttal megismételte, hogy szükséges falat emelni a két ország határán. 

A fal építése a közös határon egyike Trump választási ígéretének. A létesítmény létrehozásáról még január 25-én rendelkezett az amerikai elnök, aki többször is bejelentette, hogy annak árát Mexikó fogja megtéríteni. A fal hossza több mint háromezer kilométeres lenne.

Enrique Pena Nieto mexikói elnök ugyanakkor határozottan elutasította az országaik közé emelendő akadály finanszírozását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!