Berlin nem küld vissza több menedékkérőt Magyarországra

2017.08.29. 16:22
Németország egyelőre nem küld vissza Magyarországra menedékkérőket - jelentette kedden a német sajtó alapján az MTI.

Az ügyről elsőként beszámoló ARD közszolgálati televízió szerint a Baloldal (Die Linke) nevű ellenzéki párt egy szövetségi parlamenti képviselőjének írásbeli kérdésére adott kormányzati válaszban az áll, hogy április 11. óta nem küldik vissza Magyarországra mindazokat a menedékkérőket, akik ott léptek be az EU területére. Annak ellenére, hogy a menekültügyet európai szinten szabályozó dublini rendelet főszabályként előírja, hogy abban az államban kell lefolytatni a menekültügyi eljárást, amelyben regisztrálták a kérelmező belépését az EU, illetve a menekültügyi együttműködésben résztvevő európai országok alkotta területre.

Az EU-ba Magyarországon belépett menedékkérőket azért nem küldik vissza, mert nem megfelelőek a menedékkérők magyarországi elhelyezésének körülményei - indokolták a döntést. 

Az ARD egy júniusi összeállítása szerint 2015-ben 193 menedékkérőt küldtek vissza Németországból Magyarországra. Tavaly ez a szám 293, az idei első négy hónapban pedig 28 volt. A visszaküldés gyakorlatát "elismert nemzetközi szervezetek" jelentései, valamint az Európai Bizottságnak a magyar menekültügyi rendszer működéséről szóló bírálatai miatt kezdték felülvizsgálni - áll az ARD hírportálján megjelent összeállításban.  • Hírek
  • Hírek