André Goodfriend igazgató lett a Trump-féle külügyben

2017.08.30. 06:12

Az Orbán-kormány által a 2014-es kitiltási botrány idején szinte közellenségként kezelt volt budapesti ügyvivő,

M. André Goodfriend igazgatói kineveztést kapott a Trump adminisztráció külügyminisztériumában. 

Az Index úgy tudja, Goodfriend augusztus közepétől már igazgatóként irányítja a State Department, vagyis az amerikai külügy e-diplomáciával foglalkozó irodáját (Office of eDiplomacy), ahol ezt megelőzően is dolgozott vezető tanácsadóként.

HUS 6160
Fotó: Huszti István

Ennek a részlegnek egyrészt az a feladata, hogy az amerikai diplomácia a legújabb technológiák felhasználásával minél hatékonyabb legyen, jobban kommunikáljon. Másrészt a külügyi kormányzat átláthatóságával, az információknak a nyilvánosság számára is elérhetővé tételével foglalkozik. Többek közt civil szervezetekkel, vállalatokkal, akadémiai intézményekkel tartja a kapcsolatot.

A budapesti amerikai nagykövetség volt ügyvivőjének előléptetése meglepő lehet azok számára, akik - a hazai viszonyokból kiindulva - totális külpolitikai váltást és az apparátus lemészárlását vártak Donald Trump kormányzásától. Az amerikai kormányzati bürokrácia azonban hagyományosan nem így működik. Ott magától értetődő, hogy a közszolgák pártszínektől és kurzusoktól függetlenül dolgoznak az államért: Goodfriend például karrierdiplomataként a nyolcvanas évek vége óta van az amerikai külügynél.

A volt ügyvivőről legutóbb fél évvel ezelőtt hallhattunk: egy blogbejegyzésben méltatta azt a Nyílt Kormányzati Együttműködés (OGP) elnevezésű nemzetközi platformot, amiből Magyarország épp akkor jelentette be kilépését. (A kilépésünk oka egyébként az volt, hogy az OGP friss jelentésében lehúzta az Orbán-kormányt. Többek közt azt állapították meg, hogy Magyarországon aggasztó mértékben leépült a fékek és ellensúlyok rendszere, csökkent az átláthatóság, és veszélyben van a sajtószabadság.)

Konkrét magyar ügyeket Goodfriend azonban már jó ideje nem kommentál, Twitterjén legutóbb a tavaly szeptemberi körúti robbantásra reagált. (Kiegészítés: Facebookján a CEU mellett is kiállt az év elején.)