Dömötör
9 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Észak-Korea halálra ítélt két dél-koreai újságírót

2017.08.31. 20:38

Észak-Koreában egy bíróság halálra ítélt két dél-koreai újságírót és a kiadójukat – írja az MTI a helyi sajtóra hivatkozva. Tényleges kivégzés ugyanakkor nem várható, hiszen az "elítéltek" Dél-Koreában élnek. A hivatalos indoklás szerint az újságírók súlyosan megsértették az ország méltóságát azzal, hogy bemutattak egy az északi elit életéről szóló könyvet, és meg is interjúvolták annak brit szerzőit.

Az Észak-Korea bizalmasan című könyvet James Pearson, a Reuters brit hírügynökség dél-koreai tudósítója és Daniel Tudor, Az Economist magazin volt dél-koreai tudósítója írta. A koreai nyelvű kiadás augusztusban jelent meg, ebből az alkalomból Szon Hjo-rim és Jang Dzsi-ho ismertetőt írt róla, és beszélgetett is a szerzőkkel. A cikkek a Don-A ilbo és a Csoszun ilbo című lapokban jelentek meg.

A könyv arról szól, hogy a magát kommunistának valló Észak-Koreában a pénz mindenható, az ország kivételezett körei egyre kapitalistábbá válnak, minden luxushoz hozzáférnek, becsempészett kínai és amerikai filmsorozatokat, dél-koreai szappanoperákat nézhetnek.

Az észak-koreai központi bíróság - a KCNA állami hírügynökség szerint - úgy találta, a könyv rosszindulatúan eltorzítja a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság valódi életét. A mű ismertetésével az újságírók "förtelmes bűncselekményt" követtek el Észak-Korea méltóságával szemben, ezért távollétükben a bíróság halálra ítélte őket és a két újság kiadóját, és elrendelte kivégzésüket, fellebbezési lehetőségük nincs.  A bíróság felszólította a dél-koreai kormányt, hogy vizsgálja ki e bűncselekményeket és büntesse meg az újságírókat.