Judit
2 °C
7 °C

Az Apple, a Facebook is azt kérik Trumptól, a gyerekeket ne utasítsa ki

2017.09.01. 20:09 Módosítva: 2017-09-01 20:09:35

Az amerikai gazdasági élet befolyásos szereplői nyílt levélben kérték Donald Trump elnököt, hogy ne utasítsa ki az országba gyermekként érkezett illegális bevándorlókat. A The Wall Street Journalban megjelent levelet több mint 350 gazdasági vezető írta alá, köztük például az Apple, az Amazon, a General Motors, a Microsoft, a Starbucks vagy a Facebook vezetői.

Arra kérik az elnököt és a kongresszusi politikusokat, hogy ne szüntessék meg az öt éve érvényben lévő, úgynevezett DACA-programot (Késleltetett Akció a Gyermekkorban Érkezettekért), amely a gyermekkorban - a szüleikkel együtt - illegális bevándorlóként az országba érkezetteket védi a kiskorúak és a fiatalok kiutasításának elkerüléséért, írja az MTI.

Augusztus 30-ai tüntetés a DACA-program mellett New York-ban
Augusztus 30-ai tüntetés a DACA-program mellett New York-ban
Fotó: Joe Penney / Reuters

Körülbelül 800 ezer fiatalról van szó, aki már az Egyesült Államokban nőtt fel. A programot az előző elnök, Barack Obama léptette életbe. 

A levélben a gazdasági szakemberek a kongresszus törvényhozóit arra szólították fel, hogy alkossanak kétpárti törvényt, amely lehetővé teszi, hogy az "Álmodozók" az országban maradhassanak. "Az Álmodozók alapvető fontosságúak vállalataink és az egész gazdaság számára. A gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést velük együtt tudjuk megvalósítani" -olvasható a levélben, amelyben a gazdasági szakemberek utalnak arra is, hogy az Egyesült Államok versenyképességi előnye a világban ennek a nemzedéknek is köszönhető. 

Az egyik aláírója, a Microsoft elnök-vezérigazgatója a blogjában is kitért az ügyre. Satya Nadella, aki maga is indiai bevándorló, azt írta: a korábbi "felvilágosult bevándorlási politika tette lehetővé számomra, hogy megvalósíthassam álmaimat". Hasonlóképpen kiállt az "Álmodozók" nemzedéke mellett az Uber héten kinevezett új elnök-vezérigazgatója, az iráni születésű Dara Khosrowshahi, aki közleményben hangsúlyozta, hogy ezek a fiatalok "megérdemlik a munka, a tanulás és az amerikai álom megvalósításának lehetőségét". 

A Fehér Házra ugyanakkor a DACA visszavonását követelők szintén erőteljes nyomást gyakorolnak. A program bírálói azt is kifogásolják, hogy a rendelkezést nem a kongresszus hozta, hanem az előző elnök, aki ezzel szerintük visszaélt a hatalmával. Konzervatív szövetségi államok egy csoportja azt ígérte, hogy pert indít a kormány ellen, amennyiben a Fehér Ház szeptember 5-ig nem hoz döntést. Donald Trump a tavalyi elnökválasztási kampányban a DACA-programot "alkotmányellenes elnöki amnesztiának" nevezte, de elnöki beiktatása óta megértőbb álláspontot képviselt. 

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője csütörtökön azt mondta, hogy a végső döntés még nem született meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?