Jusztina
1 °C
16 °C

Az Apple, a Facebook is azt kérik Trumptól, a gyerekeket ne utasítsa ki

2017.09.01. 20:09 Módosítva: 2017-09-01 20:09:35

Az amerikai gazdasági élet befolyásos szereplői nyílt levélben kérték Donald Trump elnököt, hogy ne utasítsa ki az országba gyermekként érkezett illegális bevándorlókat. A The Wall Street Journalban megjelent levelet több mint 350 gazdasági vezető írta alá, köztük például az Apple, az Amazon, a General Motors, a Microsoft, a Starbucks vagy a Facebook vezetői.

Arra kérik az elnököt és a kongresszusi politikusokat, hogy ne szüntessék meg az öt éve érvényben lévő, úgynevezett DACA-programot (Késleltetett Akció a Gyermekkorban Érkezettekért), amely a gyermekkorban - a szüleikkel együtt - illegális bevándorlóként az országba érkezetteket védi a kiskorúak és a fiatalok kiutasításának elkerüléséért, írja az MTI.

Augusztus 30-ai tüntetés a DACA-program mellett New York-ban
Augusztus 30-ai tüntetés a DACA-program mellett New York-ban
Fotó: Joe Penney / Reuters

Körülbelül 800 ezer fiatalról van szó, aki már az Egyesült Államokban nőtt fel. A programot az előző elnök, Barack Obama léptette életbe. 

A levélben a gazdasági szakemberek a kongresszus törvényhozóit arra szólították fel, hogy alkossanak kétpárti törvényt, amely lehetővé teszi, hogy az "Álmodozók" az országban maradhassanak. "Az Álmodozók alapvető fontosságúak vállalataink és az egész gazdaság számára. A gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést velük együtt tudjuk megvalósítani" -olvasható a levélben, amelyben a gazdasági szakemberek utalnak arra is, hogy az Egyesült Államok versenyképességi előnye a világban ennek a nemzedéknek is köszönhető. 

Az egyik aláírója, a Microsoft elnök-vezérigazgatója a blogjában is kitért az ügyre. Satya Nadella, aki maga is indiai bevándorló, azt írta: a korábbi "felvilágosult bevándorlási politika tette lehetővé számomra, hogy megvalósíthassam álmaimat". Hasonlóképpen kiállt az "Álmodozók" nemzedéke mellett az Uber héten kinevezett új elnök-vezérigazgatója, az iráni születésű Dara Khosrowshahi, aki közleményben hangsúlyozta, hogy ezek a fiatalok "megérdemlik a munka, a tanulás és az amerikai álom megvalósításának lehetőségét". 

A Fehér Házra ugyanakkor a DACA visszavonását követelők szintén erőteljes nyomást gyakorolnak. A program bírálói azt is kifogásolják, hogy a rendelkezést nem a kongresszus hozta, hanem az előző elnök, aki ezzel szerintük visszaélt a hatalmával. Konzervatív szövetségi államok egy csoportja azt ígérte, hogy pert indít a kormány ellen, amennyiben a Fehér Ház szeptember 5-ig nem hoz döntést. Donald Trump a tavalyi elnökválasztási kampányban a DACA-programot "alkotmányellenes elnöki amnesztiának" nevezte, de elnöki beiktatása óta megértőbb álláspontot képviselt. 

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője csütörtökön azt mondta, hogy a végső döntés még nem született meg.