Ábrahám
17 °C
29 °C

Brüsszel vizsgálja, hogy kifizesse-e a határvédelmi költségeink felét

2017.09.01. 13:56

Az Európai Bizottság kész megvizsgálni a magyar kormány azon kérését, hogy az Európai Unió fizesse ki Magyarország számára a határvédelmi költségek felét, az EU azonban továbbra sem finanszírozza határkerítések építését - közölte pénteken Alexander Winterstein, a brüsszeli testület illetékes szóvivője. Az EU korábban már hozzájárult a magyarországi határvédelem költségeihez - emlékeztetett a szóvivő. Rövid határidőn belül meg fogják vizsgálni az említett kérelmet és szükség esetén támogatást fognak nyújtani az országnak.

Winterstein szerint az európai szolidaritás "kétirányú utca", nem pedig egy "á la carte menü", amiből az ember kiválaszthatja a számára hasznos részeket, mint a hozzájárulást a határvédelem költségeihez, miközben más elemeket elutasít, például az uniós menekültügyi kvótákat.

"Tudomásul vesszük, hogy a magyar kormány mostanra elismeri, hogy a szolidaritás fontos alapelve az Európai Uniónak" - fogalmazott.

Orbán Viktor kormányfő csütörtökön levélben fordult Jean-Claude Junckerhez, az Európai Bizottság elnökéhez, azt kérve, hogy az EU fizesse ki Magyarország számára a határvédelemre fordított mintegy 883 millió euró (270 milliárd forint) felét.