Erzsébet
1 °C
4 °C

Belefáradtam abba, hogy emberhúst eszem

000 DS7AX
2017.09.02. 21:31

Nem mindennapi szöveggel sétált be egy férfi augusztus 18-án a Dél-Afrikai Köztársaság egyik rendőr-kapitányságára:

Belefáradtam abba, hogy emberhúst eszem.

Az őrsön tartózkodók azonnal érezték, hogy valami orrfacsaró bűz lengi körül az illetőt, akinek hamarosan előkerült a táskájából egy levágott emberi láb, valamint egy kar. 

A férfi Nino Mbatha volt, az injanga törzs gyógyítója, aki ezután részletes beismerő vallomást tett emberevő szokásairól. Az üggyel összefüggésben őrizetbe vettek még négy embert, akik a helyi sajtó szerint együtt dolgozhattak a kuruzslóval. 

Levágott fülek az edényben

Mbatha elvezette a rendőröket egy házhoz, ahol több holttest maradványaira bukkantak, és a rendőrök egészen sokkoló bizonyítékokra bukkantak: többek között nyolc emberhez tartozó levágott füleket találtak egy edényben. 

A rendőrség szerint az egyik holttest egy nemrég eltűnt fiatal anyukáé, akit a banda tagjai a gyilkosság előtt meg is erőszakoltak. A többi holttest beazonosítása még folyamatban van, a DNS-vizsgálatok eredményeire várnak.

Egyelőre azt sem tudják a nyomozók, hogy hány embert ölhetett meg a kannibálbanda, és mióta tartott ez az egész őrület. Hat család már jelentkezett, mert úgy hiszik, a rokonaik eltűnésének köze lehet a kannibálcsoporthoz. 

Az eset KwaZulu-Natal tartománybeli Estcourtban történt, és valószínűleg jó ideje zajlott, ugyanis

a helyi legenda szerint az emberhús gyógyító hatású, erős és szerencsés lesz, aki fogyasztja. 

Sajtóhírek szerint a településen több százan jártak a gyógyítóhoz, és azt is tudták, hogy emberhúst is fogyasztanak. Sőt, állítólag a helyiek vittek sírokból kiásott emberi csontokat a gyógyítóhoz, amitől szintén gyógyulást vártak. 

A gyógyítók szövetsége elítélte

Dél-Afrikában önmagában nem büntetik a kannibalizmust, nem szerepel ilyen passzus a helyi büntető törvénykönyvben. Az öt fiatal férfit előre kitervelt gyilkossággal és emberi szövetek birtoklásával gyanúsítják. 

Az ügyben eddig egy tárgyalást tartottak, amelyen állítólag az egyik gyanúsított megállíthatatlanul sírt. A tárgyalás előtt hangos tüntetést tartottak a bíróságnál, súlyos ítéletet követelve az elkövetőknek. 

Phepsile Maseko a Dél-Afrikai Köztársaság természetes gyógyítóinak egyik tagja elítélte a történeteket, mondván, a rituális gyilkosságok és az emberhús fogyasztása semmilyen gyógyhatással nem rendelkezik. Maseko szerint az ilyen esetek különösen rosszul jönnek, mert komolyan ártanak a mesterségük megítélésének.

Olykor felbukkannak a kannibálok

Nem gyakran érkeznek hírek kannibalizmusról, de volt néhány nagy felzúdulást keltő eset az utóbbi időben is. Egy német informatikus, Armin Meiwes a 2000-es évek elején feldarabolta és megette a szeretőjét. Egy interjúban később azt mondta, hogy partnere azt akarta, hogy élve megegyék. A férfit életfogytiglanig tartó börtönbüntetésre ítélték. Az esetről dokumentumfilm készült, amelyet Németországban betiltottak a hatóságok. 

2014-ben a Közép-afrikai Köztársaságban láttak egy férfit, amin az utca közepén falatozott egy halálra vert muzulmán ember húsából. Az eset után átfogó cikkben mutattuk be a kannibalizmust. 

Bortítókép: Rendőr  Estcourtban 2016-ban - fotó: Rajesh Jantilal / AFP

(Daily Star, News.com.au, Mirror.co.uk

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?