Jenő
-3 °C
6 °C

Román belügyminiszter: A menekültek segítségre szoruló emberek, nem bűnözők

2017.09.04. 16:39

Románia segítségre szoruló emberekként, nem bűnözőkként kezeli a menekülteket - írja a Transindex Carmen Dan belügyminiszter Facebook bejegyzése alapján.  A miniszter szerint ellátogatott vasárnap a konstancai határrendészet egyik központjába, hogy tájékozódjon annak a több mint 80 illegális bevándorlónak a helyzetéről, akik egy, a Fekete-tengeren megtalált halászhajón utaztak.

Carmen Dan
Carmen Dan
Fotó: Carmen DAN / Facebook

A román felségvizek felé tartó kishajót vasárnap hajnalban észlelték, majd mivel nem válaszolt a figyelmeztető jelzésekre, a midiai kikötőig kísérte a parti őrség. Itt kiderült, hogy 48 férfi, 16 nő és 23 gyermek utazott a fedélzetén.

Románia ismét bebizonyította, hogy teljesíti nemzetközi vállalásait. Mi segítségre szoruló emberekként, nem bűnözőkként kezeljük a menekülteket, de mindenkit ellenőrzünk, hogy megbizonyosodjunk, nem veszélyeztetik-e a biztonságunkat. Ezek a többségében kisgyermekes családok a legtöbb esetben a a háború elől menekülnek, amely lerombolta házukat

– fogalmazott a bejegyzésében. Hozzátette, hogy Románia elítéli mindazokat, akik kihasználják a jelenlegi helyzetet, és egyéni haszonszerzés miatt megpróbálják az Európai Unióba csempészni a menekülteket.