Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
-3 °C
5 °C

A Janukovics-rezsim által ellopott fél tonna aranyat foglaltak le

2017.09.04. 13:35

Több mint fél tonna olyan aranyat foglaltak le külföldön az ukrán hatóságok, amit az Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt államfő közvetlen környezete lopott el és vitt ki Ukrajnából - hozta nyilvánosságra Jevhen Jenyin főügyész-helyettes az MTI beszámolója szerint. Azt nem árulta el, hogy melyik külföldi országban foglalták le a nagy mennyiségű aranyat.

Jenyin szerint

a menesztett államfő és idősebb fia barátai, üzlettársai - akiket Ukrajnában a családként neveznek - összesen megközelítőleg 40 milliárd dollár kárt okoztak az országnak.

A helyettes főügyész szerint mostanra több, főként európai országban mintegy 200 millió dollárnak megfelelő összeget foglaltak le, de még nem merítettek ki minden lehetőséget.

Jurij Lucenko főügyész május végén közölte, hogy az addig eltelt egy év alatt az ügyészségeknek és a rendvédelmi szerveknek köszönhetően 52 milliárd hrivnyát (több mint 542 milliárd forint) sikerült visszajuttatni az állami költségvetésbe a korábbi vezetés által elsikkasztott pénzekből. Egy hónappal korábban, április végén arról adott hír a főügyész, hogy átutalta Ukrajna költségvetésébe az ukrán állami Oscsadbank a Viktor Janukovics és környezetének zárolt számláin lévő, összesen 1,5 milliárd dollár összeget (csaknem 430 milliárd forint).

Viktor Janukovics Ukrajna negyedik államfőjeként 2010. február 25-től 2014. február 22-ig volt hivatalban. Az európai integrációt és hatalomváltást követelő kijevi Majdan-tüntetések nyomán a parlament menesztette posztjáról azután, hogy a rendfenntartók éles lőszerrel lőttek a demonstrálókra. A vérengzésben több mint százan vesztették életüket.

Janukovics a leváltásáról hozott parlamenti döntés meghozatalakor már szökésben volt Oroszország felé. Kormánya több tagja, köztük Mikola Azarov miniszterelnök is elhagyta Ukrajnát, jelenleg a hírek szerint szintén Oroszországban tartózkodik.  • Bérelnék
  • Hírek