Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Elmondta a saját verzióját a dán tengeralattjáró tulaja a svéd újságírónő haláláról

2017.09.05. 17:20

Kim Wall svéd újságírónő baleset áldozata lett, ezt vallotta a bíróságon Peter Madsen, annak a tengeralattjárónak a dán tulajdonosa, amelyiken Wall rejtélyes körülmények között meghalt. A vallomásáról a Reuters számolt be. A fordulatos ügyről itt írtunk hosszan.

Peter Madsen azt mondta, épp egy nehéz, 70 kiló körüli átjárófedelet tartott, hogy Wallnak segítsen a fedélzetre jutni, de elvesztette az egyensúlyát, a fedélzeti ajtó lecsapódott, és súlyosan megsebesítette a nőt. Amikor újra kinyitotta az ajtót, a nő "intenzív vérzés közepette feküdt. Mindenütt vértócsa volt, ahol landolt", mondta a bíróságnak Madsen. 

Azt is mondta, hogy megpróbálta a tengerbe temetni a nőt, majd öngyilkos akart lenni, de meggondolta magát. A kérdésre, hogy miért dobta ki a nőt a tengeralattjáróról, annyit mondott, hogy "abban a sokkban, amiben voltam, ez tűnt helyes lépsének". Elismerte, hogy meggyalázta a holttestet azzal, hogy a tengerbe dobta, de tagadta, hogy megcsonkította volna a tetemet. Azt ugyanakkor bevallotta, hogy ő kötött nehezékeket a testre azért, hogy az a tengerfenékre süllyedjen mintegy "temetés" gyanánt, írja az MTI.

Elmondása szerint a lábánál fogva, egy kötéllel húzta fel a holttestet a mélyből a toronyba, ahonnan a tengerbe lökte. A ruhái is a felhúzás közben szakadhattak le róla - közölte, hangoztatva, hogy a test még egészben volt, amikor a tengerbe "temette".  A nő halálának pontos, orvosi oka egyelőre még mindig nem ismert.

Az ügyészség nem ad hitelt Madsen verziójának, sőt a gondatlanságból elkövetett emberölés vádját gyilkosság vádjára súlyosbította kedden, és azt megtoldotta a hullagyalázás vádjával is. A vádhatóság rámutatott, a feltaláló aszerint módosítgat a vallomásán, ahogy egyre több az információ. 

Az ügyészség sem tudja azonban, hogyan ölhették meg a nőt, sőt az indíték esetében is sötétben tapogatózik. Peter Madsen azt mondta kedden a bíróságon, hogy nem volt szexuális kapcsolata az újságírónővel, és Kim Wallnak a tengerben megtalált, végtagok és fej nélküli holttestének vizsgálata sem adott felvilágosítást a halál okáról.

Az ügyészség kérte a feltaláló pszichiátriai vizsgálatát, amely az AFP szerint legalább részben fényt deríthet Madsen egyszerre lenyűgöző és titokzatos személyiségére. A meghallgatás után a bíróság elrendelte az előzetes letartóztatás meghosszabbítását október 3-áig.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?