A legdurvább, 5-ös szintűvé erősödött Irma, retteghet a karibi térség

000 S43WD
2017.09.05. 08:58

Az ötös skálán elérte a legsúlyosabb, 5-ös fokozatot a karibi térségben tomboló, a sűrűn lakott területek felé közeledő Irma hurrikán.

Rick Scott, Florida állam kormányzója szükségállapotot hirdetett ki hétfőn este. Az amerikai hurrikánközpont előrejelzései szerint az Irma várhatóan óriási esővel érkezik Floridához a hét végén, és a tenger hullámait hat-hét méteresre korbácsolja fel, jelentette az MTI.

Jelenleg a Kis-Antillák szigetlánc északi részén tombol, Puerto Ricótól keletre. Szükségállapotot hirdettek Puerto Ricón, az amerikai Virgin-szigeteken, valamint több kisebb karibi szigeten is.

A szakemberek nem tudják még pontosan bemérni, hogy az Irma hol ér partot, a számítógépes modellezések szerint a hét második felében fordul majd Florida felé. Rick Scott, floridai kormányzó mindenesetre az állam mind a 67 megyéjére kihirdette a szükségállapotot.

Mi, Floridában mindig a legrosszabbra készülünk, és a legjobbat reméljük,

és annak ellenére, hogy az Irma útvonalát még nem ismerjük pontosan, nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne készüljünk fel alaposan" - fogalmazott a kormányzó a helyi idő szerint hétfőn kora este kiadott közleményében.

A kormányzó késő este Twitter-bejegyzésben közölte, hogy beszélt Donald Trump elnökkel, aki "felajánlotta a szövetségi kormány minden erőforrását" a hurrikán elleni védelemhez.

Pár nappal ezelőtt a Harvey hurrikán okozott nagy károkat Texasban, erről szóló cikkeinket itt találja.

(Borítókép: Műholdkép az Irmának keresztelt hurrikánról 2017. szeptemer 4-én. Fotó: AFP)  • Hírek
  • Hírek