Ödön
1 °C
11 °C

Nem tudni biztosan, hány éves a német egyetemista lány gyilkosa

2017.09.05. 17:26

Tizenhét évesnek hazudta magát, de feltehetően 22 év körüli lehet az az afgán fiatal, aki tavaly októberben megerőszakolt, majd megölt egy német egyetemista lányt Freiburgban.

Husszein K. kora központi kérdés a most kezdődött bírósági perben, mert ettől függ a kiszabható büntetés is. Tavaly október 16-án egy freiburgi orvostanhallgató barátnőivel bulizott. A tizenkilenc éves Maria L. hajnali három előtt nem sokkal indult haza biciklivel. A lány holttestét másnap reggel találták meg a Dreisam folyóban.

A nyomozás nagy erőkkel indult meg, de hosszú ideig nem sikerült megtalálni az elkövetőt. Husszein K. nyomára végül egy a folyóparton talált, félig kiszőkített hajszál vezette a rendőrséget. A rendőrök átnézték a köztéri kamerák felvételeit, és kiszúrták, ahogy a feltűnő frizurájú, kiszőkített hajú férfi egy villamoson éppen Freiburg központja felé tart, majd pedig hajnali 2:10-kor a tetthelyhez közeli végállomásra ér. A vád szerint a férfi útját állta a lánynak, lelökte a bicikliről, fojtogatta, majd megerőszakolta. Az eszméletlen lány testét ezután a folyóba lökte, ahol a lány megfulladt.

A Németországba menekültként érkezett fiú egy befogadó családnál lakott. Letartóztatásakor 17 évesnek mondta magát. A nyomozás során a rendőrök igyekeztek visszakövetni múltját, már amennyiben ez hivatalos dokumentumok hiányában egyáltalán lehetséges volt:

  • Husszein K. Afganisztánban született.
  • 13 éves korától Iránban élt, erre vonatkozóan a német hatóságoknak is vannak adatai.
  • Miután papírjai nem voltak, "problémái akadtak a rendőrséggel", ezért Iránból Törökországba menekült.
  • Törökországból Görögországba ment tovább. Ott lényegében hajléktalanként élt, sokszor nem volt mit ennie, kukázásból tartotta fenn magát. 2013-ban Korfu szigetén lelökött egy egyetemista lányt egy szikláról, aki súlyos sérüléseket szenvedett, ezért 2014-ben emberölés kísérlete miatt tíz év börtönre ítélték. 2015 októberéig Voloszban volt börtönben, jó magaviselete miatt azonban feltételesen szabadlábra került.
  • Menekültkérelmét Görögországban a bírósági ítélet miatt elutasították. Husszein K. eltűnt a görög hatóságok elől. Több körözést adtak ki ellene Görögországban. 
  • 2015 novemberében a menekültáradattal együtt érkezett Németországba Macedónián, Szerbián, Horvátországon, Szlovénián és Ausztrián keresztül. A német hatóságok előtt 16 évesnek vallotta magát, holott ekkor már legalább 20-21 éves lehetett. Ezt később azzal indokolta, hogy "fiatalkorúként Németországban jobb a helyzet". A német hatóságok ekkor semmit nem tudtak arról, hogy Husszein K.-t Görögországban elítélték és körözték.
  • Mint kísérő nélkül érkezett fiatalkorút egy német befogadó családnál helyezték el. Azt állította, hogy tanulni akar, de a bíróság előtt azt mondta: alkohol- és drogfüggő lett, barátaival hasist vagy heroint használt, nagyrészt ezzel teltek a napjai.

A férfi a bíróság előtt most 19 évesnek vallotta magát. Születési évét az iszlám naptár szerint 1376-ban adta meg, ez azonban a Gergely-naptár szerint 1957-et jelentene. Az ügyészség által beszerzett szakértői vélemény azonban legalább 22 évre becsüli a korát, azaz már felnőttként követhette a szexuális erőszakot és a gyilkosságot.

A férfi kora azért központi kérdés, mert ha a tett elkövetésekor fiatalkorú volt, akkor a német jog szerint 10 évet kaphat, ha felnőtt, akkor akár életfogytiglanra is ítélhetik.

Az eset hatalmas felháborodást keltett Németországban. A meggyilkolt lány egy magas rangú európai uniós hivatalnok lánya volt. A fiatal lány önkéntesként maga is részt vett a Freiburgba érkező menekültek megsegítésében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?