Lőrinc
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Nem tudni biztosan, hány éves a német egyetemista lány gyilkosa

2017.09.05. 17:26

Tizenhét évesnek hazudta magát, de feltehetően 22 év körüli lehet az az afgán fiatal, aki tavaly októberben megerőszakolt, majd megölt egy német egyetemista lányt Freiburgban.

Husszein K. kora központi kérdés a most kezdődött bírósági perben, mert ettől függ a kiszabható büntetés is. Tavaly október 16-án egy freiburgi orvostanhallgató barátnőivel bulizott. A tizenkilenc éves Maria L. hajnali három előtt nem sokkal indult haza biciklivel. A lány holttestét másnap reggel találták meg a Dreisam folyóban.

A nyomozás nagy erőkkel indult meg, de hosszú ideig nem sikerült megtalálni az elkövetőt. Husszein K. nyomára végül egy a folyóparton talált, félig kiszőkített hajszál vezette a rendőrséget. A rendőrök átnézték a köztéri kamerák felvételeit, és kiszúrták, ahogy a feltűnő frizurájú, kiszőkített hajú férfi egy villamoson éppen Freiburg központja felé tart, majd pedig hajnali 2:10-kor a tetthelyhez közeli végállomásra ér. A vád szerint a férfi útját állta a lánynak, lelökte a bicikliről, fojtogatta, majd megerőszakolta. Az eszméletlen lány testét ezután a folyóba lökte, ahol a lány megfulladt.

A Németországba menekültként érkezett fiú egy befogadó családnál lakott. Letartóztatásakor 17 évesnek mondta magát. A nyomozás során a rendőrök igyekeztek visszakövetni múltját, már amennyiben ez hivatalos dokumentumok hiányában egyáltalán lehetséges volt:

  • Husszein K. Afganisztánban született.
  • 13 éves korától Iránban élt, erre vonatkozóan a német hatóságoknak is vannak adatai.
  • Miután papírjai nem voltak, "problémái akadtak a rendőrséggel", ezért Iránból Törökországba menekült.
  • Törökországból Görögországba ment tovább. Ott lényegében hajléktalanként élt, sokszor nem volt mit ennie, kukázásból tartotta fenn magát. 2013-ban Korfu szigetén lelökött egy egyetemista lányt egy szikláról, aki súlyos sérüléseket szenvedett, ezért 2014-ben emberölés kísérlete miatt tíz év börtönre ítélték. 2015 októberéig Voloszban volt börtönben, jó magaviselete miatt azonban feltételesen szabadlábra került.
  • Menekültkérelmét Görögországban a bírósági ítélet miatt elutasították. Husszein K. eltűnt a görög hatóságok elől. Több körözést adtak ki ellene Görögországban. 
  • 2015 novemberében a menekültáradattal együtt érkezett Németországba Macedónián, Szerbián, Horvátországon, Szlovénián és Ausztrián keresztül. A német hatóságok előtt 16 évesnek vallotta magát, holott ekkor már legalább 20-21 éves lehetett. Ezt később azzal indokolta, hogy "fiatalkorúként Németországban jobb a helyzet". A német hatóságok ekkor semmit nem tudtak arról, hogy Husszein K.-t Görögországban elítélték és körözték.
  • Mint kísérő nélkül érkezett fiatalkorút egy német befogadó családnál helyezték el. Azt állította, hogy tanulni akar, de a bíróság előtt azt mondta: alkohol- és drogfüggő lett, barátaival hasist vagy heroint használt, nagyrészt ezzel teltek a napjai.

A férfi a bíróság előtt most 19 évesnek vallotta magát. Születési évét az iszlám naptár szerint 1376-ban adta meg, ez azonban a Gergely-naptár szerint 1957-et jelentene. Az ügyészség által beszerzett szakértői vélemény azonban legalább 22 évre becsüli a korát, azaz már felnőttként követhette a szexuális erőszakot és a gyilkosságot.

A férfi kora azért központi kérdés, mert ha a tett elkövetésekor fiatalkorú volt, akkor a német jog szerint 10 évet kaphat, ha felnőtt, akkor akár életfogytiglanra is ítélhetik.

Az eset hatalmas felháborodást keltett Németországban. A meggyilkolt lány egy magas rangú európai uniós hivatalnok lánya volt. A fiatal lány önkéntesként maga is részt vett a Freiburgba érkező menekültek megsegítésében.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport