Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Egy harmadik gyanúsítottat is elfogtak a Párizshoz közeli bombagyár ügyében

2017.09.07. 17:30

Egy harmadik gyanúsítottat, egy radikalizálódott férfit is őrizetbe vett a francia rendőrség a Párizshoz közeli Villejuif egy lakásában szerdán leleplezett illegális bombagyár ügyében indított nyomozás keretében. A nyomozók újabb, a terroristák által a „Sátán anyjának" nevezett TATP (aceton-peroxid) előállításához szükséges vegyi anyagokat is találtak.

Miközben a szerdán őrizetbe vett két gyanúsított, egy 36 és egy 47 éves férfi – egyikük a robbanószerkezetek előállítására használt lakás tulajdonosa –, tagadja, hogy terrorcselekményre készült. Első kihallgatásukon azt mondták, hogy pénzkiadó automatákat akartak felrobbantani a lakásban előállított robbanószerkezetekkel. Gérard Collomb belügyminiszter a FranceInfo hírcsatornának adott interjúban azt mondta, hogy az őrizetbe vettek kapcsolatba hozhatók iraki-szíriai körökkel.

A harmadik őrizetbe vett férfi 47 éves, radikalizmus miatt megfigyeltek a titkosszolgálatok. Őt csütörtökre virradó éjjel állították elő, de „kapcsolata a laboratóriumhoz egyelőre még nem megállapítható", hangsúlyozta a rendőrség.

A nyomozók csütörtökön néhány liter acetont is találtak, amely az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által elkövetett merényletekhez használt TATP egyik alkotóeleme. A vegyi anyag az egyik szerdán letartóztatott férfi által bérelt csomagtárolóban volt, amelyet raktárként használt.

Egy lakossági bejelentés alapján a Párizshoz közeli Villejuif egyik lakásában a rendőrség szerdán 100 gramm használatra kész TATP-t talált és olyan eszközöket, amelyekkel levélbombák állíthatók elő, valamint vegyi anyagok és gázpalackok is voltak a helyszínen, írja az MTI.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!