Felülvizsgálja a drogháborús módszereit a Fülöp-szigetek kormánya

2017.09.07. 19:42

Újragondolja a drogbűnözők ellen folytatott háborúja módszereit a Fülöp-szigeteki kormány, miután három kiskorú életét vesztette a rendőrség kábítószer-ellenes akciói során az elmúlt időszakban, jelentette be Ernesto Abella elnöki szóvivő.

A 14 éves Reynaldo de Guzmán testén a nyomozók 30 szúrt sebet találtak, a fejét ragasztószalaggal tekerték körbe. A fiú augusztus közepén tűnt el azután, hogy egy barátjával kiment a lakóhelyükhöz közeli boltba. Guzmán egy hónap alatt a harmadik tinédzser, akinek halálát összefüggésbe hozták a kábítószer-ellenes akcióban résztvevő rendőrökkel.

Abella szerint Rodrigo Duterte elnök továbbra is „elkötelezett drogháborúja mellett", a hatóságok által alkalmazott módszereket azonban szerinte teljes mértékben felül kell vizsgálni.

Duterte egy évvel ezelőtti hivatalba lépése óta hivatalos közlések szerint 3500 emberrel végeztek, és több mint 95 ezer embert vettek őrizetbe országszerte a hatóságok a különböző kábítószer-ellenes akciókban. Emberi jogi csoportok szerint azonban ennél jóval magasabb lehet a kampány halálos áldozatainak tényleges száma.

A Fülöp-szigeteki elnököt számos bírálat érte drogháborúja miatt, egyrészt a halálos áldozatok nagy száma, másrészt az alapvető emberi jogok megsértése miatt. Duterte júliusban leszögezte, hogy nem készül visszafogni a halálos áldozatok miatt hevesen bírált drogellenes kampányát. Az áldozatok egy részével nem a rendőrök, hanem feltehetően fegyveres milíciák és önbíráskodók végeztek.

A kormány bejelentése pont egybeesik azzal, hogy csütörtökön

egy szenátusi vizsgálóbizottság előtt megjelent Paolo Duterte, az elnök fia,

aki egyben Davao polgármester-helyettese. Az elnök fiát és vejét azután hívta be a testület, hogy kapcsolatba hozták őket egy olyan érdekcsoporttal, amely kenőpénzért cserébe eltussolja az ország különböző területein, köztük a főváros környékén tevékenykedő csempészek cselekményeit.

Az ellenzék szerint az elnök fiának köze lehet egy májusban lefoglalt drogszállítmányhoz, amelynek feketepiaci értéke 125 millió dollár (csaknem 32 milliárd forint). A vád szerint Paolo Duterte közrejátszhatott abban, hogy megkönnyítse a kábítószer-rakomány eljuttatását a kikötőbe. Davao polgármester-helyettese tagadta a vádakat, és kijelentette, hogy semmi köze sincs a nevezett szállítmányhoz.  • Hírek
  • Csok