Jenő
-2 °C
6 °C

Izrael lebombázott egy szíriai kutatóközpontot

2017.09.07. 10:18

Izraeli gépek csütörtökre virradóra lebombáztak egy szíriai ipartelepet, melyről azt gyanítják, hogy az Aszad-rezsim vegyifegyver-programjának egyik központja - írta több izraeli és arab lap értesüléseire hivatkozva a Guardian. A Hama város melletti Szíriai Tudományos Kutatóközpontnál két vagy három kormánykatona vesztette életét. Az akcióban az izraeli gépek nem csak a telepet, hanem néhány, az éjszaka leple alatt közlekedő konvojt is lebombáztak, de ezekről a támadásokról semmi részlet nem került nyilvánosságra.

Az izraeli hadsereg szokása szerint nem volt hajlandó megerősíteni az akciót, de az elmúlt évek gyakorlata alapján szinte biztos, hogy a zsidó állam keze van a dologban. Az izraeli biztonsági szolgálatok ugyanis évtizedek óta figyelik árgus szemekkel az Aszad-rezsim vegyifegyver- és rakétaprogramjait, és rendszeresen bombázzák le a gyanús hadianyag-üzemeket, illetve az Iránból érkező rakétaszállítmányokat. A síita Irán előszeretettel használja a damaszkuszi repteret arra, hogy a lehető legütőképesebb ballisztikus rakétákkal szerelje fel a befolyása alatt álló libanoni terrorszervezet, a Hezbollah-ot. A hadianyag általában repülővel érkezik a damaszkuszi reptérre, és onnan viszik tovább az alig 50 kilométerre lévő libanoni határ Hezbollah által ellenőrzött szakaszaira - már ha az izraeliek nem semmisítik meg.

Márpedig általában megsemmisítik: egy augusztusi interjújában az izraeli légierő volt vezérkari főnöke, Amir Eshel úgy számolt, hogy az elmúlt öt évben legalább tucatnyi, Hezbollahnak szánt fegyverszállítmányt sikerült lebombázni. De beszámolók szerint 2015-ben egy izraeli Apache-helikopter végzett több, magas rangú iráni tiszttel is, akik a Golán-fennsíkkal szembeni szíriai területen tartottak szemlét.

Az Aszad-rezsim az elmúlt években többször is bevetett már vegyifegyvert:  2013-ban Damaszkusz külvárosát, Gútát érte tömeges támadás; az ENSZ tényfeltáró bizottsága pedig pont szerdán erősítette meg , hogy valóban a szíriai kormány tehető felelőssé az áprilisi Hán Sejkún-i támadásért , melyben több mint 80 emberrel végzett a szaringáz.

A bombázást egyébként pont az elmúlt 19 év legnagyobb izraeli hadgyakorlatára időzítették. A 10 napos, több tízezer katonát megmozgató akció a zsidó állam északi területein zajlik, és egy Hezbollah elleni háborút szimulál  (a zsidó állam és a síita árnyékállam  legutóbb 2006-ban csapott össze ).

 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?