Tekla
5 °C
19 °C

Német liberálisok: A menekültek menjenek haza!

2017.09.07. 09:49 Módosítva: 2017.09.07. 10:22

A szeptember 24-én esedékes német Bundestag-választások előtt Európa legnagyobb napilapja, a Bild interjút készített Christian Lindnerrel, a német Szabaddemokrata Párt (FDP) vezetőjével. A nemcsak nevében liberális párt 2013-ban kiesett a parlamentből, most azonban újra megerősödött, és 8-10 százalékra mérik a közvélemény-kutatók. A német liberálisok vezetője igencsak meglepő dolgokat mond az interjúban a menekültkérdésről: 

  • 2015-ben ők is beengedték volna Németországba a Budapesten megrekedt menekülteket, mert az egy humanitárius szükséghelyzet volt. Merkel ezt helyesen tette, de ezután le kellett volna zárnia a határokat, és alkalmaznia kellett volna a menekültek uniós elosztását szabályozó Dublin-rendeletet. 
  • A határok nyitva hagyása és a szabályokról való lemondás nem liberális dolog, épp ellenkezőleg: a szabadsághoz szükség van a jogállam működésére.
  • Nem szabad megengedni, hogy még egyszer hasonló helyzet álljon elő, mint a 2015-ös menekülthullám idején. A német liberálisok üdvözlik a francia Emmanuel Macron elnök javaslatait: az EU-nak le kell zárnia a földközi-tengeri menekültútvonalat, védeni kell az EU külső határait, és nyomást kell gyakorolni az észak-afrikai államokra, hogy vegyék vissza az illegális bevándorlókat. Európába csak az jöjjön, aki ott legálisan benyújtja a menedékkérelmét, és engedélyt kap a beutazásra. 
  • A már Németországban tartózkodó több százezer menekülttel azt kell tenni, amit már a délszláv háborúk idején alkalmazott Németország a Balkánról érkezett menekültekkel. Németország támogatja és segíti a veszélybe került menekülteket, de ebből nem lesz automatikusan tartózkodási engedély és állampolgárság. Ha a veszély elmúlt az anyaországban, a menekülteknek haza kell menniük. Nem alapvető emberi jog, hogy az ember kikeresse a világon azt az országot, ahol élni szeretne.
  • A menekültek Németországban tanulhatnak nyelvet, dolgozhatnak, a gyerekek iskolába járhatnak. Ha azonban Szíriában újra béke lesz, Németországnak meg kell szüntetnie a menekültstátuszukat. Ekkor kérvényezhetik, hogy ott maradhassanak, de ha a feltételeket nem teljesítik, haza kell menniük.  
  • Németország elrabolná Szíria jövőjét, ha az oda érkezett, megsegített és továbbképzett embereket ott tartaná. Ki fogja akkor újjaépíteni Szíriát, ha béke lesz?  
  • Ez nem keménység, hanem jogállamiság és realizmus. Ezt teszi a liberális, szociálisan érzékeny és világra nyitott Kanada is.