Puerto Ricónál tombol Irma, a hurrikán

2017-09-07T005842Z 1604975613 RC1B0A7286E0 RTRMADP 3 STORM-IRMA
2017.09.07. 06:35

Puerto Ricónál tombol már a rendkívül heves, 5-ös erősségű, Florida felé tartó Irma hurrikán, amely szinte a földdel tette egyenlővé Antigua és Barbudát, írja az MTI.

Donald Trump amerikai elnök szerda este telefonon egyeztetett Florida, Puerto Rico és az amerikai Virgin-szigetek kormányzójával. A Fehér Ház közölte: a szövetségi katasztrófaelhárítási ügynökség (FEMA) és a segélyszervezetek felkészültek a segítségnyújtásra.

Florida déli szigetei szerda estére csaknem teljesen kiürültek, már 25 ezer ember hagyta el otthonát. Miamiban és Fort Lauderdale-ben tart az evakuálás, Cape Canaveral rakétaindító bázisát lezárták. Csütörtökön lezárják Floridának azt a két atomerőművét is, amely a hurrikán valószínű útvonalában van, és valószínűleg Key West repülőterét is.

Rick Scott kormányzó ismét felhívta a floridaiak figyelmét, hogy minél előbb távozzanak onnan is, ahol nem kötelező az evakuálás, például a Miaminál lévő South Beachből.

Most azonnal induljanak útnak! Életveszélyes vihar lesz

– mondta a kormányzó.

A nagy televíziós csatornák folyamatosan tanácsokkal és tudnivalókkal látják el a vihar útjában lévő területek lakóit, a dél-floridai élelmiszerüzletekben a polcok már kiürültek. Az országutak zsúfolásig telve, a menekülők észak felé igyekeznek. A benzinkutak kiürülőben vannak, Florida Georgiától és Alabamától kért segítséget, ahonnan már útnak is indultak az üzemanyag-szállító teherautók. Florida északi vidékein és a szomszédos Georgiában már felállították az első menedékhelyeket is.

A parányi karibi szigetország, Antigua és Barbuda az első híradások szerint szinte teljesen romokban hever. Az 1700 lelket számláló Barbudán a házak 90 százalékát a földdel tette egyenlővé a vihar. A karibi szigetvilágban eddig kilencen haltak meg, közülük hatan St. Martin szigetén, jelentette a CNN.

A hurrikánt csaknem 300 kilométer/órás széllökések kísérik. Szerdán két másik trópusi vihar is hurrikánná erősödött: a mexikói partoknál a Katia, az Atlanti-óceán fölött a José pusztít. Az utóbbi a Kis-Antilláktól mintegy 1600 kilométernyire alakult ki, és a meteorológusok arra számítanak, hogy nem éri el a szárazföldet.

Annick Girardin, Franciaország tengerentúli területeinek minisztere hatvan katona, hatvan tűzoltó, valamint a Vöröskereszt harmincnyolc munkatársának kíséretében csütörtökön megérkezett Guadeloupéra. A repülőtéren a miniszter nem kívánta az áldozatok számát megerősíteni, csak annyit mondott, hogy „kutyákkal érkezett, miután sajnos Saint-Barthélémyn sok munka lesz, nagyon jelentősek a károk”.

Közben Texasban és Louisianában tart a Harvey hurrikán pusztítása nyomán keletkezett romok és törmelékek eltakarítása. Greg Abbott kormányzó bejelentette: a vihar halálos áldozatainak száma elérte a hetvenet.  • Tippek
  • Babaváró hitel