Árpád
-2 °C
4 °C

Vádat emelhetnek a katalán elnök ellen a népszavazás miatt

2017.09.07. 13:59 Módosítva: 2017-09-07 15:16:39

Büntetőeljárás kezdeményezését jelentette be a katalán kormány tagjai ellen a spanyol főállamügyész csütörtökön Madridban azt követően, hogy Carles Puigdemont katalán elnök szerdán késő este kiírta október 1-jére a Spanyolországtól való elszakadásról szóló katalán függetlenségi népszavazást.

José Manuel Maza szerint hasonló lépést tesz a katalán törvényhozás elnökségével szemben is, amiért lehetővé tették, hogy a népszavazásról szóló törvényt megszavazhassa az autonóm parlament. A spanyol miniszterelnök pedig azt közölte, a spanyol kormány az alkotmánybírósághoz fordul.

Ami nem törvényes, az nem demokratikus

- közölte Mariano Rajoy, aki többször is hangsúlyozta, a katalán referendumot nem fogják megrendezni.

Mint ismert, a katalán kormány annak ellenére készül a népszavazás megrendezésére, hogy a spanyol alkotmánybíróság korábban minden erre irányuló törekvést alkotmányellenesnek nyilvánított.

Rúgás a demokráciába

- így értékelte a katalán parlamentben zajló eseményeket Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettes, aki szerint politikai pályafutása alatt nem látott ennél nagyobb szégyent. Úgy vélte, hogy a népszavazás kezdeményezői már-már a diktatórikus és autokrata rezsimekre jellemző magatartást tanúsítanak.

A katalán kormány egyébként utoljára júliusban készíttetett hivatalos felmérést a függetlenség támogatottságáról Katalóniában, akkor a megkérdezettek többsége nem támogatta az elszakadást Spanyolországtól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?