Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

69 éve alapították Észak-Koreát

2017.09.09. 14:24

Kardcsörtetéssel ünnepelte alapításának 69. évfordulóját Észak-Korea szombaton – írja az MTI.

A pnehjani rezsim szócsövének számító Rodong Szinmun napilap címlapján legyőzhetetlen atomhatalomként emlegette az országot, amely atom- és hidrogénbombát, valamint interkontinentális ballisztikus rakétát fejlesztett az elmúlt években. Az újság figyelmeztette az Egyesült Államokat és vazallusait, hogy az új fegyverek miatt vereségre vannak ítélve.

A Rodong Szinmum egy másik kommentárban Donald Trump amerikai elnököt és az új ENSZ-szankciókat ostorozta. Azzal fenyegetőztek, hogy „amíg az Egyesült Államok ellenséges tevékenységet folytat, addig folyamatosan kapja a nagyobb és kisebb ajándékokat”.

Az Egyesült Államok olajembargót és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető vagyonának befagyasztását helyezte kilátásba újabb büntető intézkedések keretében. Hétfőre összehívták a 15 tagú Biztonsági Tanácsot, hogy szavazzon a határozattervezetről. Ennek sikere a vétóhatalomnak számító Kínán és Oroszországon múlik.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség arról adott hírt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök gratuláló üzenetet küldött Kimnek a szombati évfordulón.

A két ország kapcsolatai a barátság és a kölcsönös tisztelet kiváló hagyományán alapulnak. [... ] Meggyőződésem, hogy a kétoldalú kapcsolatok minden területre kiterjedő további fejlődése a két nép alapvető érdeke, és hozzájárul a Koreai-félsziget, illetve egész Északkelet-Ázsia biztonságának és stabilitásának megszilárdításához.

– idézett a KCNA Putyin üzenetéből.

A világ feszülten figyeli, hogy Phenjan újabb fegyverbemutatóval köszönti-e a jeles alkalmat. Phenjan tavaly kísérleti atomrobbantást hajtott végre az államalapítás évfordulóján.

Eközben japán vadászgépek és amerikai bombázók szombaton közös hadgyakorlatot tartottak a Kelet-kínai-tenger felett. Két F–15-ös japán vadászgép szállt fel az okinavai légi támaszpontról, hogy csatlakozzon az amerikai légierő két B–1B bombázójához, amik a guami bázisról érkeztek.