Ágnes
-5 °C
2 °C

69 éve alapították Észak-Koreát

2017.09.09. 14:24

Kardcsörtetéssel ünnepelte alapításának 69. évfordulóját Észak-Korea szombaton – írja az MTI.

A pnehjani rezsim szócsövének számító Rodong Szinmun napilap címlapján legyőzhetetlen atomhatalomként emlegette az országot, amely atom- és hidrogénbombát, valamint interkontinentális ballisztikus rakétát fejlesztett az elmúlt években. Az újság figyelmeztette az Egyesült Államokat és vazallusait, hogy az új fegyverek miatt vereségre vannak ítélve.

A Rodong Szinmum egy másik kommentárban Donald Trump amerikai elnököt és az új ENSZ-szankciókat ostorozta. Azzal fenyegetőztek, hogy „amíg az Egyesült Államok ellenséges tevékenységet folytat, addig folyamatosan kapja a nagyobb és kisebb ajándékokat”.

Az Egyesült Államok olajembargót és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető vagyonának befagyasztását helyezte kilátásba újabb büntető intézkedések keretében. Hétfőre összehívták a 15 tagú Biztonsági Tanácsot, hogy szavazzon a határozattervezetről. Ennek sikere a vétóhatalomnak számító Kínán és Oroszországon múlik.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség arról adott hírt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök gratuláló üzenetet küldött Kimnek a szombati évfordulón.

A két ország kapcsolatai a barátság és a kölcsönös tisztelet kiváló hagyományán alapulnak. [... ] Meggyőződésem, hogy a kétoldalú kapcsolatok minden területre kiterjedő további fejlődése a két nép alapvető érdeke, és hozzájárul a Koreai-félsziget, illetve egész Északkelet-Ázsia biztonságának és stabilitásának megszilárdításához.

– idézett a KCNA Putyin üzenetéből.

A világ feszülten figyeli, hogy Phenjan újabb fegyverbemutatóval köszönti-e a jeles alkalmat. Phenjan tavaly kísérleti atomrobbantást hajtott végre az államalapítás évfordulóján.

Eközben japán vadászgépek és amerikai bombázók szombaton közös hadgyakorlatot tartottak a Kelet-kínai-tenger felett. Két F–15-ös japán vadászgép szállt fel az okinavai légi támaszpontról, hogy csatlakozzon az amerikai légierő két B–1B bombázójához, amik a guami bázisról érkeztek.