Bonifác
10 °C
17 °C

A vártnál jóval több a rohingja menekült

2017.09.09. 10:03

Az ENSZ szombaton közölte, hogy az elmúlt két hétben jóval több rohingja menekült Mianmarból Bangladesbe, mint eddig hitték. A határt átlépők száma meghaladja a 270 ezret is – írja az MTI.

Az ENSZ menekültügyi főbiztossága eddig 164 ezerre becsülte azok számát, akik augusztus 25-e óta Bangladesbe menekültek az Arakánban elharapódzó erőszak elől.

A táborok zsúfolásig megteltek. Hatalmas a nyomás a segélyszervezeteken, hogy elhelyezzék az egyre több érkezőt.

– mondta Vivian Tan, a főbiztosság szóvivője.

Tan szerint a számok a segélyszervezetek becslései alapján állnak össze. Sok menekültről eddig azért nem tudtak, mert a határ mentén falusi közösségek fogadták be őket. Az utak mentén rögtönzött táborok létesültek.

Az is előfordulhat, hogy egyes menekülteken több segélyszervezet is segített, ezért lehet, hogy bizonyos embereket többször számoltak össze.

Rendfenntartásból népirtás

Az erőszak augusztus 25. után szabadult el a mianmari Arakánban. Az államban több mint egymillió muszlim rohingja él. Miután a rohingja felkelők rendőrörsökre támadtak, a rendőrség tisztogató akcióval válaszolt. Hivatalosan az arakáni falvakban rejtőző felkelőket teszik ártalmatlanná, de a menekültek beszámolói szerint a katonák és buddhista bandák megtámadták és elpusztították a falvaikat. Szemtanúk szerint megkérdőjelezhető a mianmari hadsereg állítása, hogy a rohingják gyújtogatnak, mert olyan falvak is lángokban álltak, ahonnan már jóval korábban elmenekültek az ott élők.

A rohingják gyakorlatilag teljes jogfosztottságban élnek Arakánban. Még állampolgárságuk sincs, mert Mianmar hivatalosan illegális bangladesi bevándorlónak tekinti őket. A jogvédők szerint a hadsereg szörnyű rémtetteket és népirtást követ el ellenük: falvakat égetnek fel és irtanak ki.